Nybyggets indre tar form

NHHs nybygg (Ill.: Link Signatur/Sweco)

Forprosjektet til NHHs nybygg er fullført. Nå begynner detaljutformingen av byggets indre for alvor å komme på plass. In English

03.02.2010 - Hallvard Lyssand


Prosessen frem mot realisering av NHHs nybygg består av en rekke deler, fra skisseprosjekt via forprosjekt til detaljprosjektering og bygging.

Foreløpig siste milepæl er at forprosjektet er fullført og videresendt til Statsbygg for intern godkjenning.

Senere skal planene videre til behandling i diverse departement før det eventuelt blir gitt grønt lys for bygging.

Om alle godkjenninger kommer på plass blir det i følge prosjektleder Per Jørgen Østensen fra Statsbygg detaljprosjektering høsten 2010, byggestart i april 2011 og innflytting i desember 2012.

Stabilt ytre

NHHs nybygg og Lehmkuhl-hallen sett fra Hatleberg (Ill.: Link Signatur/Sweco)
Målet er at nybygget ikke skal ruve i terrenget. Omtrent slik vil det ta seg ut sett fra Hatleberg. (Ill.: Link Signatur/Sweco)

Tirsdag presenterte Østensen og arkitekt Tordur S. Bryngeirson fra Link Signatur status for henholdsvis planprosess og utforming av bygget.

Ytre sett har det skjedd relativt lite nytt i stadiet frå skisseprosjekt til ferdig forprosjekt.

Det er fortsatt tale om et pilspissformet, ca. 13000 kvm stort påbygg til erstatning for Paviljongen og leide lokaler i Merinobygget. Den økonomiske styringsrammen er på ca. 410 mill. kroner.

Nybygget får tre etasjer over bakken, samt underetasje og kjeller. Underetasjen får inngang på nivå med eksisterende hovedinngang.


Indre endring

NHHs nybygg, vrimleområde i underetasje (Ill.: Link Signatur/Sweco)
Vrimleområdene er utvidet i forhold til tidligere utkast. Illustrasjonen viser underetasjen. (Ill.: Link Signatur/Sweco)

Den innvendige utformingen har blitt endret i forprosjektfasen. Det skyldes til dels innspill fra fire brukergrupper med i alt 30 representanter for ansatte og studenter.

I følge arkitekt Bryngeirson er det gjort størst endringer i undervisningsarealene i første og andre etasje. Blant annet er plassering av auditoriene justert, kollokvierommene er gjort mindre, mens vrimlearealene er blitt større.

De to øverste etasjene skal etter planen huse instituttene SOL, samfunn og fagspråk, samt IT-avdelingen, SNF og AFF.

Kontorløsningene i forprosjektet er tilpasset etter dialog og innspill fra brukergruppene og de enkelte instituttene, og størrelse og utforming varierer.

En pdf med detaljert presentasjon av forprosjektet er tilgjengelig på nybygg-siden på nhh.no


Korridor gjennom Coward

NHH med nybygg (Ill.: Link Signatur/Sweco)
Nybygget blir koblet sammen med dagens bygningsmasse der aud. Dag Coward er i dag. (Ill.:Link Signatur/Sweco)

I følge arrangørene var det ikke symbolsk, men tirsdagens informasjonsmøte var lagt til lokale som vil bli sterkt preget av nybyggingen - auditorium Dag Coward.

Nybygget skal kobles på eksisterende bygningsmasse nettopp ved det nevnte auditoriet. I tidligere utkast har en forsøkt å få til en sammenkobling som ikke gikk utover auditoriet, men dette er nå skrinlagt.

I det nyeste utkastet går korridoren mellom nytt og gammelt bygg tvers gjennom "foreleserdelen" av auditoriet, og det er tegnet inn en vegg omtrent der første seterad er i dag.

Hva som skal skje med den resterende delen av auditoriet er ikke avklart, men assisterende direktør Kurt Petersen understreker at auditoriekapasiteten i nybygget er så god at det vil veie opp for plassene som eventuelt blir borte.

Byggebråk?

Professor og hovedverneombud Rolf Jens Brunstad minnet om at den planlagte byggeperioden er på 20 måneder. Han ville vite hvordan situasjonen vil bli når det gjelder alt fra tilgang til parkeringsplasser.

Svaret var at det er for tidlig å si, men at det blir mye tungtransport i byggeperioden.

- Og alt skal inn veien forbi aulaen? Det blir mindre trivelig, sa Brunstad, og bad om at en reduserer ulempene så mye som mulig.

Assisterende direktør Kurt Petersen fastslo at det vil bli merkbart når det skal bygges 13000 kvadratmeter, men at en vil redusere ulempene så godt det lar seg gjøre.

Merknader

Reguleringsplanen har vært ute til førstegangs offentlig ettersyn. Noen av merknadene kommer de nærmeste naboene i sør.

De mener blant annet at nybygget vil bli for ruvende sett fra denne vinkelen, og krever ellers veldokumenterte planer for en sikker skolevei i byggefasen.


NHH nybygg, hovedinngang og høyblokken (Ill.: Link Signatur/Sweco)
Slik presenterer arkitektene nybygget sett fra nordøst og i sammenheng med NHHs hovedinngang. (Ill.: Link Signatur/Sweco)
NHHs nybygg illustrasjon sett fra nor (Ill.: Link Signatur/Sweco)
Målet er at nybygget ikke skal virke for dominerende sett fra avstand. Slik mener arkitektene det vil det ta seg ut sett fra Hellefjellet. (Ill.: Link Signatur/Sweco)
Nybygg interiør (Ill.: Link Signatur/Sweco)
Under informasjonsmøtet tirsdag presenterte arkitektene også mulige interiørløsninger. Illustrsasjonen viser kafeteriaen i 1. etasje. (Ill.: Link Signatur/Sweco)
Nybygg kontor (Ill.: Link Signatur/Sweco)
Kontorutforming og størrelse er diskutert med institutt og avdelinger som skal ha tilhold i bygget, og løsningene varierer. Illustrasjonen viser et cellekontor på 9,9 kvm. (Ill.: Link Signatur/Sweco)
Kvit
Nybygget

Nybygget skal
inneholde fem
nye auditorier.

Nye Aud. max får
450 plasser.
De resterende
har 250, 200 og
100 (2 stk.) plasser.

I kjelleren er
det primært
lager, arkiv
og tekniske rom.

Underetasjen
og 1. etasje
inneholder
blant annet
36 kollokvierom,
pc-rom og
lesesalplasser.

I 1. etasje
blir det
også kafeteria.

Institutt for
Fagspråk og
interkulturell
kommunikasjon,
Institutt for
samfunns-
økonomi
og AFF
deler 2. etasje.

Institutt for
strategi og
ledelse, SNF og
IT- avdelingen
er plassert
i 3. etasje.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive