Kan du bidra til litt bedre luft?

Motorvei (Illustrasjon)

En kombinasjon av værmessige, geografiske og trafikale forhold har ført til perioder med svært dårlig luftkvalitet i Bergen i vinter. Nå oppfordrer NHH-ledelsen ansatte til å tenke gjennom hvordan de kan bidra til å bedre situasjonen.

22.02.2010 - Hallvard Lyssand


Bergensvinteren 2009/2010 har på mange måter vært strålende, men som kjent har det rådende vinterværet sin pris: Luftkvaliteten er i perioder svært dårlig.

Årsaken til situasjonen er sammensatt, men at biltrafikken er en sentral del av problemet er hevet over tvil.

Nå oppfordrer NHH-rektor Jan I. Haaland og direktør Ragnar Fagereng alle ansatte om å tenke gjennom hva de kan gjøre for å bidra til litt bedre luft.

- Positiv oppfordring

- Vi er selvsagt klar over at arbeidshverdagen arter seg høyst ulikt for NHHs ansatte. Det er slett ikke alle som uten videre har mulighet til å endre reisemåte og sløyfe bilen til og fra jobb, understreker Haaland.

- Men vi vil likevel oppfordre alle til å være bevisste og tenke gjennom aktuelle alternativ - om det nå er samkjøring, kollektivtransport, bruk av sykkel eller å gå til jobb, fortsetter han.

- Dette er ikke ment som en pekefinger, men en positiv oppfordring. Som nevnt har vi full forståelse for at en del er avhengig av bil, men det er helt sikkert også mange som faktisk har reelle alternativ, sier Ragnar Fagereng.

Han benytter ellers sjansen til å minne om at han selv bokstavelig talt går foran med et godt eksempel, gjennom sin halvtimes spasertur til og fra jobb hver dag.

Sosial samkjøring

Basert på egen erfaring, anbefaler miljøkoordinator Kristine Stenhaug i direktørens stab både samkjøring og kombinasjon av bil og buss til jobb.

- Samkjøring med kolleger er både hyggelig og praktisk mulig for mange, og det bidrar til mindre luftforurensing, reduserte køer og bedre fremkommelighet for kollektivtrafikken, konstaterer hun.

- Her på NHH kjenner dessuten de fleste hverandre så godt at det burde være godt grunnlag for samkjøring for flere, sier Fagereng.

- Om en vil kombinere bil og bussreise finnes det gode muligheter for innfartsparkering fra alle bydeler, fortsetter Stenhaug.

Les mer om muligheter for innfartsparkering på nettsidene til Skyss

I en artikkel i Bergens Tidende fredag 19. februar blir det slått fast at bergenserne, til tross for forurensingsproblemene, i liten grad har endret transportvaner. Bare innføringen av partalls-/oddetallskjøring hadde merkbar effekt.

- Om flest mulig blir med på en dugnad for bedre luft også utenfor de akutte forurensingsperiodene, er det selvsagt bra for oss alle, slutter Stenhaug.

Sykler i snø (Foto: Hallvard Lyssand)
Å være syklist innebærer i øyeblikket noen ekstra utfordringer.
Grønn taxi (Foto: Hallvard Lyssand)
Drosje er vel neppe den mest aktuelle typen kollektivtransport på reisen til og fra jobb. Men minst en representant for det lokale næringslivet har begynt å gjøre forretning på å presenterer seg som grønt-tenkende.

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive