Hadde bonusene skylda?
Kronikk: Man kan nesten få inntrykk av at bonusene hadde skylda for finanskrisen, skriver Iver Bragelien i K7 Bulletin 16. februar 2010.
16.02.2010 - Iver Bragelien
Det har vært mye oppmerksomhet internasjonalt om finansbransjens bonusordninger i kjølvannet av finanskrisen.
I England har myndighetene innført ekstra skatt på bonuser, i USA raser debatten rundt bonusene som betales ut kort tid etter at finanshusene fikk statsstøtte og G20-landene har vedtatt prinsipper som skal gjelde for bonusordninger i finansnæringen.
Også vår egen finansminister har varslet at det kan komme regler på dette området i Norge. Man kan nesten få inntrykk av at bonusordningene hadde skylda for finanskrisen.
Finanskrisen oppstod imidlertid fordi noen finansinstitusjoner påtok seg for mye risiko i forhold til den kapitaldekningen de hadde. Dessuten solgte de produkter som få forstod. Bonuser kan ikke få skylda for dette. Bonus er bare ett av flere styringsverktøy som en virksomhet kan bruke for nå sine mål, og det egner seg dårlig til å styre slike forhold.
Her må styret og ledelsen isteden ta beslutninger om hvilken risiko virksomheten skal påta seg og hva slags produkter de skal tilby sine ulike kundegrupper til hvilke vilkår. Og så må det kontrolleres at risikoen er fornuftig og at produktene markedsføres og selges i tråd med retningslinjene.
Bonuser kan få en ansatt til å jobbe hardere eller fokusere mer på bestemte produkter. Men problemet var jo ikke at én ansatt solgte for mye av ett produkt. Problemet var dårlige produkter og for høy risiko. Og det må vi altså bruke andre styringsverktøy for å fikse.
Når det er sagt, så finner også jeg det underlig at bonusordningene har vært så kortsiktige i finansbransjen. Jeg vil derfor anbefale eierne å vurdere mer langsiktige ordninger for de sentrale lederne av virksomheten, kanskje med 5-10 års horisont.
Jeg klarer imidlertid ikke å slutte meg til klagekoret som synger om at bonusene er for høye.
Det er ikke noe bedre for samfunnet at eierne av finanshusene får disse pengene i form av utbytte. Men det kan jo være et problem at finansforetakene som sådan tjener for mye penger, og da bør vi isteden se på reguleringen av konkurransen i bransjen.
|