Dobbel fagfest innleder 75-årsjubileet

Fibe og Samfunnsøkonomenes Forskermøte

Forskermøtet 2011 og FIBE er slått sammen for å markere starten på NHHs jubileumsår. Det blir tre dager med fag, mottakelse i Håkonshallen og festmiddag i Aulaen. Den store dobbelkonferansen starter 5. januar.

14.12.2010 - Sigrid Folkestad/Hallvard Lyssand


I anledning jubileet, står forskere fra ulike fagmiljø ved høyskolen sammen om å arrangere en dobbelkonferanse i januar.

Professor i samfunnsøkonomi ved NHH, Øivind Anti Nilsen, er leder for arrangementskomiteen i Samfunnsøkonomene, som hvert år avvikler Forskermøtet.

- Allerede i januar var det klart at vi fikk Forskermøtet til NHH, og at vi skulle gå sammen med FIBE (Fagkonferansen i bedriftsøkonomiske emner) for å skape et stort jubileumsarrangement. Vi ønsket å gjøre det litt annerledes i år, så nå blir det altså to parallelle konferanser med flere plenumsforedrag. Begge konferansene strekker seg over tre dager, fra 5. til 7. januar, sier Nilsen.

Deltakerne står fritt til å delta både på FIBE og Forskermøtet.

- Dette kommer til å bli spennende. Vi har 135 påmeldte deltakere til Forskermøtet og fått tilsendt 105 papers. Det er dobbelt så mye som i fjor, da det ble arrangert i Kristiansand. FIBE har normalt 200 deltakere, så i år blir det et stort arrangement.

Cahuc og Tungodden

Professor Øyvind Anti Nilsen (Arkivfoto)
Professor Øyvind Anti Nilsen.
Foto: Arkiv

Komiteen bak Forskermøtet 2011 har gjort en aktiv markedsføring, og de har invitert en utenlandsk fagprofil, Pierre Cahuc, til å holde ett av plenumsforedragene.

- Han er en kjent forsker innenfor makroøkonomi og arbeidsmarkedsøkonomi, og publiserer veldig godt. Så har vi jo fått Bertil Tungodden, som er en stjerne innenfor samfunnsøkonomi, til å holde plenumsforedrag. Espen Moen kommer til å holde foredrag om årets nobelprisvinner.

Seniorer

Komiteen ønsket å heve nivået og statusen på Forskermøtet, slik at det skulle bli mer interessant også for seniorer.

- Det har vært en tendens til at juniorer har vært overrepresentert, men i år kommer veldig mange seniorer fra alle universitetene, andre forskningsinstitusjoner, Norges Bank og SSB, forteller samfunnsøkonomen.

- Og med så mange papers og deltakere, så har komiteen lykkes?

- En suksess langs alle dimensjoner, kan en gjerne si, ler Nilsen, som vektlegger at suksessen også henger sammen med at hans eget institutt ved NHH, Institutt for samfunnsøkonomi, bidrar så sterkt til konferansen.

- Dette reflekterer at Institutt for samfunnsøkonomi er blitt gode; vi er representert med mange papers og personer, og at så mange har lyst å komme hit som deltakere på konferansen, tror jeg reflekterer vår posisjon.

Sammenslåingen av Forskermøtet og FIBE kommer til å markere starten på jubileumsåret på en veldig bra måte, mener Nilsen.

- Denne markeringen er også viktig for fagmiljøene, fordi du her får møte en unik bredde av fagfolk som driver forskning og undervisning, samt deltakere med forskjellig bakgrunn.

- Jeg synes det er gøy å jobbe med dette store arrangementet, ikke minst fordi NHH nå kan vise fram så å si alle de forskningsfeltene som finnes ved instituttet: næringsøkonomi, arbeidsmarkedsøkonomi, atferdsøkonomi og økonomisk historie. Alle faggruppene ved instituttet er kommet på banen og bidrar med sesjoner.

Artiklene presenteres på parallellsesjoner, med tre-fire innlegg på hver sesjon. Disse skal spres over tre dager. Det vil si mellom 25 og 30 sesjoner hver dag.

- De siste årene har deltakelsen på Forskermøtet vært litt nedadgående, og nå håper vi at trenden er snudd, og at det ikke bare er en boble. Gode foredragsholdere og tidlig annonsering direkte til fagmiljøene i Norge har bidratt til at vi har fått så stor oppmerksomhet i år.


FIBE med bredt perspektiv

Professor Thore Johnsen (Foto: Helge Skodvin/arkiv)
Professor Thore Johnsen.
Foto: Helge Skodvin/arkiv

FIBE blir i år arrangert for 28. gang, og arrangementet er veletablert som den viktigste møteplassen for det norske bedriftsøkonomiske forsknings- og utdanningsmiljøet.

Årets tema er Strategisk fornyelse i selskaper og økonomien.

- De to siste årene har FIBE-programmene vært sterkt preget av krisen, og da særlig finansiell og regnskapsmessige aspekter ved krisen. Nå mente vi i komiteen at det var på tide å komme videre og se nærmere på livet etter krisen. For å få et bredere perspektiv ønsket vi også å innlemme problemstillinger innen management, i tillegg til finans og regnskap, sier professor Thore Johnsen i FIBE-komiteen.

- Årets konferanse er dessuten et felles arrangement med Samfunnsøkonomenes Forskermøte i anledning NHHs 75-årsjubileum, og går slik sett på tvers av grensene for bedriftsøkonomi og samfunnsøkonomi. Dermed var det naturlig å utvide tematikken til å omfatte ny strategisk tenkning i både bedriftene og økonomien som helhet, og disse problemstillingene vil prege flere av plenumsforelesningene, fortsetter Johnsen.

Åpningsforedraget onsdag 5. januar er ved ekspedisjonssjef Martin Skancke fra Finansdepartementets avdeling for formuesforvaltning.

- En strålende foredragsholder, som dessuten er NHH-alumni, sier Thore Johnsen.

Blant andre foreleserne som er klare er professor John Kay fra London School of Economics (The Future of Capitalism) og professor Torger Reve fra Handelshøyskolen BI (Et kunnskapsbasert Norge).

- Fredag blir det paneldebatt under ledelse av førsteamanuensis Inger Stensaker. Debatten vil ta tak i konferansens sentrale problemstillinger, samle trådene og hamre ut ny innsikt, lover Johnsen.

Satser på de unge

I tillegg til innledningsforedrag, plenumsforelesninger og debatt, blir det som vanlig en rekke parallelle sesjoner med presentasjon av forskning fra hele det bedriftsøkonomiske spekteret.

Et viktig siktemål med FIBE er å oppmuntre spesielt yngre forskere til å delta aktivt i en bredere forsamling. Konferansen åpner derfor både for gjennomarbeidede bidrag og arbeider av mer foreløpig karakter for presentasjon og diskusjon under disse parallelle sesjonene.

I tillegg blir FIBE-prisen for beste forskningsbidrag fra en forsker under 35 år vil bli delt ut i løpet av konferansen. Prisen er på kr 20000, og er finansiert ved bidrag fra Cappelen Akademisk Forlag, Gyldendal Akademisk, Fagbokforlaget og Universitetsforlaget.

For syvende gang arrangeres det et doktorgradskollokvium i tilknytning til FIBE. Kollokviet starter dagen før selve konferansen. Formålet er å gi doktorgradsstudenter på ulike stadier i avhandlingsarbeidet mulighet til å presentere og diskutere sitt doktorgradsprosjekt med ledende fagfolk og andre som måtte være opptatt av liknende problemstillinger.

Mottakelse i Håkonshallen

Alle deltakerne er invitert på festmiddag og mottakelse.

Første dag av arrangementet skal Bergen kommune holde mottakelse i Håkonshallen for alle deltakerne på de to konferansene, noe som betyr at 300-400 deltakere får anledning til å feire NHHs jubileum i kongeboligen og festsalen som kong Håkon Håkonsson bygget på begynnelsen av 1200-tallet.

Dagen etter er det duket for festmiddag i Aulaen.

Programkomité, Forskermøtet:
Professor Øivind Anti Nilsen (NHH)
Professor Rolf Brunstad (NHH),
Seniorforsker Eirik Romstad (Universitetet for miljø- og biovitenskap)
Professor Ola Kvaløy (Universitetet i Stavanger)

FIBE-komiteen:
Professor Thore Johnsen
Professor Aasmund Eilifsen,
Professor Jørn Kjell Rognes
Førstekonsulent Marie van Beijeren

Les mer om Forskermøtet på www.samfunnsokonomene.no

Les mer om FIBE på nhh.no



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive