Vant Best Paper Award ved ETSG-konferansen

Gregory Corcos (Foto: Hallvard Lyssand)

Postdok Gregory Corcos ved Institutt for samfunnsøkonomi og hans tre medforfattere fikk Best Paper Award for artikkelen Sequential Exporting under European Trade Study Groups 11. årlige konferanse i Roma nylig. In English

25.09.2009 - Hallvard Lyssand


European Trade Study Group (ETSG) er et felles europeisk forum for akademisk diskusjon og forskning på internasjonal handel.

Organisasjonen holdt sin 11. årlige konferanse ved Università degli Studi di Roma Tor Vergata 11. og 12. september.

Blant deltakerne var postdok Gregory Corcos fra Institutt for samfunnsøkonomi ved NHH.

Han og medforfatterne Facundo Albornoz (University of Birmingham), Héctor F. Calvo Pardo (University of Southampton) and Emanuel Ornelas (London School of Economics) vant prisen for beste artikkel på området Heterogeneous Firms and Trade Policy.

Hvorfor så få eksportører?

Den prisvinnende artikkelen heter "Sequential Exporting," og undersøker hvorfor mange nye eksportører - til tross for betydelige "sunk costs" ved etablering - trekker seg ut av utenlandske markeder etter kort tid, mens andre øker eksportvolumet sitt og utvider til nye områder.

Les en utvidet versjon av denne saken på Paraplyens engelskspråklige side

- Et nøkkelspørsmål innen forskning på internasjonal handel er å forstå hvorfor få firma driver med eksport. Nyere forskning legger vekt på de høye kostnadene det medfører å begynne å eksportere, og at bare de større og mest produktive selskapene har råd til slik etablering.

- Dette er definitivt viktig. Men en annen sentral faktor er usikkerhet, noe økonomer har gitt lite oppmerksomhet, selv om det er relativt åpenbart for næringsdrivende, sier Corcos.

- Det slo mine medforfattere og meg at usikkerhet og læring spiller sentrale roller og kan forklare grunnleggende trekk ved eksportdata, samtidig som de kan ha viktige implikasjoner for handelspolitikk, fortsetter han.

Sekvensiell eksport

- I artikkelen undersøker vi en relativt enkel teoretisk mekanisme som kan forklare hvorfor mange nye eksportører, til tross for høye etableringskostnader, trekker seg raskt ut igjen fra utenlandske markeder, mens andre utvider og går videre til nye markeder, fortsetter han.

- Det er først etter at de har begynt å eksportere at firma får svar på hvor profitabel eksportvirksomheten er. Basert på det de lærer justerer de volumene sine og avgjør om de skal trekke seg ut eller utvide til nye markeder.

- At kostnadene ved å etablere seg i et nytt marked er høye, er grunnen til at et firma venter med å utvide til flere markeder. Det er dette vi kaller "sekvensiell eksport." Og basert på omfattende eksportdata fra Argentina for perioden 2002-2007 finner vi empirisk støtte for at denne praksisen er utbredd, forklarer Corcos.

- Sekvensiell eksport innebærer at liberalisering av handel med naboland etterhvert fører til at flere firma eksporterer til fjernereliggende land, og at liberalisering av handel med fjernereliggende land stimulerer eksport til naboland for eksperimentets del.

- Dette har relevans for handelspolitiske diskusjoner og forhandlinger om avtaler, og kan bidra til å belyse mer omfattende spørsmål, for eksempel hvorfor internasjonal handel har vokst så fort siden 1950-tallet til tross for relativt beskjeden kostnadsreduksjon, eller hvorfor euroen har hatt en positiv effekt på eksporten fra land i eurosonen til land utenfor denne sonen, konkluderer Corcos.

Positiv publisitet

- Men hva betyr en pris som dette for deg personlig?

- Vel, det er jo alltid prispengene, noe som er bra, om ikke annet, så av finansielle årsaker, for å låne en gammel Woody Allen-vits, svarer Corcos.

- I realiteten betyr det vel ikke så veldig mye, bortsett fra at den aller første internasjonale konferansen jeg var på som PhD-student var nettopp ETSG-konferansen for fem år siden. Og det er jo et artig sammentreff.

- Ellers er jo dette god publisitet for NHH, kanskje særlig med tanke på at min kollega Ragnhild Balsvik vant samme pris for to år siden. På sett og vis kommer prisen tilbake til instituttet, avslutter Gregory Corcos.

Gregory Corcos (Foto: Hallvard Lyssand)
Gregory Corcos fra Institutt for samfunnsøkonomi ved NHH og hans tre medforfattere vant prisen for beste paper ved ETSGs årlige konferanse nylig.
Foto: Ha

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive