Topper JAEs sitatliste

Gernot Doppelhofer (Foto: Hallvard Lyssand)

Artikkelen "Jointness of Growth Determinants" av Gernot Doppelhofer fra NHH og medforfatter Melvyn Weeks fra Cambridge topper Journal of Applied Econometrics' liste over de mest siterte artiklene i perioden 2008-2009. In English

18.09.2009 - Hallvard Lyssand


Førsteamanuensis Gernot Doppelhofer ved Institutt for samfunnsøkonomi og kollega Dr. Melvyn Weeks fra Faculty of Economics ved Cambridge University fikk artikkelen "Jointness of Growth Determinants" publisert i Journal of Applied Econometrics (JAE) i mars i år.

Nå er det klart at artikkelen er den mest siterte i JAE for perioden 2008 til september 2009.

Les en mer omfattende sak om artikkelen på Paraplyens engelske sider

En kommentar av artikkelen skrevet av Dr. Rodney Strachan fra University of Queensland er dessuten tredje mest sitert.

- JAE er blant de ledende tidsskriftene på sitt felt, og vi er naturligvis glade for oppmerksomheten artikkelen har fått, sier Gernot Doppelhofer.

Introduserer "Jointness"

Artikkelen til Doppelhofer og Weeks er et bidrag til økonometrisk forskning omkring økonomisk vekst.

- Når man skal prøve å finne forklaringer på økonomisk vekst møter man fort et stort antall variabler. Vi undersøker hvordan disse variablene fungerer innbyrdes og påvirker hverandre. Virker de for eksempel gjensidig styrkende, eller er de substitutter? forklarer Doppelhofer.

Han tror den store interessen rundt artikkelen delvis bunner i introduksjonen av begrepet "jointness" - et nytt mål for gjensidig avhengighet mellom variabler.

Jointness er basert på felles posterior distribusjon av variabler over modeller og tar dermed hensyn til modellusikkerhet. Ved å se lenger en marginale mål for viktigheten av variabler avdekker jointness tidligere ukjente former for avhengighet, sier Doppelhofer.

Todelt

Forfatterne deler jointness-begrepet i to - henholdsvis positivt og negativt.

- Positiv jointness omfatter variabler som er komplementære ved at de representerer distinkte, men gjensidig styrkende effekter. Negativ jointness opptrer derimot når variabler er substitutter for hverandre og i realiteten favner om de samme underliggende mekanismene, sier Doppelhofer.

I et sett med data fra flere land viser forfatterne at jointness mellom 67 bestemmende vekstfaktorer er viktig, og påvirker beslutninger og økonomisk politikk.

Doppelhofer mener jointness kan være viktig også på andre områder.

- Vi er nå i gang med å analysere viktigheten av jointness i et datasett av bestemmende faktorer for finanskriser i fremvoksende og utviklede økonomier, forteller han.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive