René Verbraeken til minne

Professor emeritus René Guido Verbraeken gikk bort 11. september.

21.09.2009 - Red.


Vår tidligere kollega professor René Guido Verbraeken gikk bort 11. september i en alder av 82 år.

René Verbraeken ble født 2. juni, 1927. Han var norsk lektor ved Lycée Corneille fra 1957-59 og senere norsk sendelektor ved Universitetet i Caen.

Han ble ansatt ved NHH i 1963 som høyskolelektor i fransk og tiltrådte professoratet i fransk i 1978. Han gikk av med pensjon i en alder av 70 år i 1997.

I tillegg til sitt virke ved NHH som foreleser og forsker i fransk språk var han en anerkjent billedkunstner og var med i en eksklusiv krets av skrivende malere (peintres écrivains). I 1996 mottok han av den daværende franske kulturminister ordenen Ordre national des arts et des lettres.

Hans egen person og malerkunst ble gjenstand for en bok skrevet av den belgiske forfatteren Albert Bartholomeus, René Verbraeken, un Norvégien à Paris.

NHHs valgfagsstudenter fikk i flere år nyte godt av hans engasjement og inngående kjennskap til fransk kunst på ekskursjoner til Paris. Han var antageligvis den nordmannen som hadde best kjennskap til den franske klassisismen i malerkunsten.

Denne interessen fant også utløp i hans leksikologiske studier, bl. a. i hans arbeid om begrepet Clair-Obscur i malerkunsten. Hans verk innenfor kunst, kulturhistoriske og leksikologiske emner er utgitt på franske forlag.

Han var en dyktig foreleser og krevde mye av sine studenter. Han fikk da også ikke overraskende bronsesvampen for sin undervisningsinnsats i 1980. Han var i en årrekke, helt fra translatøreksamen ble lagt til NHH, ansvarlig for translatøreksamen til og fra fransk.

Verbraeken fikk mange år som pensjonist, hvor han pendlet mellom Bergen, Gent og Paris. Han var aktiv som billedkunstner helt til det siste og hadde utstillinger i så vel Bergen som Oslo og Paris.

Kolleger fra Norges Handelshøyskole

Jan Roald og Sunniva Whittaker


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive