Raftoprisen 2009 til Malahat Nasibova

Malahat Nasibova (Foto: Ilgar Nasibov/Radio Free Europe/Radio Liberty)

Journalisten og menneskerettighets-forkjemperen Malahat Nasibova fra Aserbadsjan er tildelt Raftoprisen for 2009.

24.09.2009 - Hallvard Lyssand


- Malahat Nasibova får Raftoprisen for sin modige og urokkelige innsats for en fri og uavhengig presse og kamp mot maktmisbruk, menneskerettsovergrep og korrupsjon i den isolerte autonome republikken Nakhitsjevan, som er en del av Aserbajdsjan, heter det i en pressemelding fra Raftostiftelsen.

40 år gamle Nasibova er korrespondent for det uavhengige aserbajdsjanske informasjonsbyrået Turan og for Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). Hun leder også menneskerettighetsorganisasjonen Democracy and NGO's (Non Governmental Organisation) Development Resource Center i Nakhitsjevan.

Hun har de siste 10 årene vært en myndighetskritisk røst i et Aserbajdsjan der president Ilham Alijevs regime har blitt stadig mer autoritært. Forholdene i den autonome republikken Nakhitsjevan, der Mahalat bor og arbeider, er enda verre, og hun blir jevnlig utsatt for trakassering og drapstrusler.

"Ved å gi Raftoprisen 2009 til Malahat Nasibova vil Raftostiftelsen løfte frem en ubøyelig forkjemper for det frie ord og den frie presse, og samtidig rette oppmerksomhet mot et medlem av Europarådet - Aserbajdsjan - som i stigende grad svikter sine demokratiske og menneskerettslige forpliktelser overfor borgerne og det internasjonale samfunnet."

"Raftostiftelsen mener dette er en utvikling Europarådet og dets øvrige medlemsland ikke kan akseptere. Norge har her et særlig ansvar i lys av den betydelige rolle norske aktører har i oljeindustrien i Aserbajdsjan," heter det i pressemeldingen i forbindelse med tildelingen.

Les mer på Raftostiftelsens nettsider

Raftostiftelsen ble etablert til minne om NHH-professor Thorolf Rafto like etter hans død i 1986, og arbeider for å fremme åndsfrihet, politisk frihet og næringsfrihet som fundamentale elementer i menneskets rettigheter.

Hvert år deler stiftelsen ut Raftoprisen til personer eller organisasjoner som har utmerket seg i kampen for menneskerettigheter.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive