Jubileumsboken tar form

Elisabeth Bjørsvik

Arbeidet med NHHs jubileumsbok går nå inn i en avsluttende fase tekstmessig. I løpet av høsten vil de siste kapitlene bli skrevet.

01.10.2009 - Knut André Karlstad


Forfatterne Elisabeth Bjørsvik og Yngve Nilsen har nå holdt på i ca. to år med bokprosjektet, som skal være ferdig til NHHs 75-årsjubileum høsten 2011.

- Det har vært mye spennende å finne, og vi har vært avhengige av hjelp fra mange i NHH-miljøet, forteller Bjørsvik.

Hun tar for seg den eldste delen av historien, rundt åpningen i 1936 og utover. Blant annet jobber hun nå med å se på hva slags mennesker det var som begynte som studenter ved Norges Handelshøyskole i perioden 1936-1950. Hvor kom de fra, hvilken utdannelse og praksis hadde de, hvem var kvinnene som begynte, og hva slags kriterier la NHH til grunn for opptak?

Oppfordrer til innspill

Bjørsvik forteller at man er opptatt av å ha en åpen prosess i arbeidet med boken. Innspill og bidrag fra nåværende og tidligere ansatte og studenter har vært viktig.

- Det var blant annet derfor vi hadde et seminar i fjor. Det med åpenhet er kjempeviktig. Nå har folk mulighet til å komme med innspill. Jeg ser gjerne at man tar kontakt for en samtale eller diskusjon. Det blir jeg veldig glad for. Det har også kommet ansatte innom med billedmateriale, noe som er veldig kjekt. Vi oppfordrer derfor til å komme med bilder hvis man har det, fra hele perioden, sier Bjørsvik.

Hun vil ikke røpe for mye av innholdet enda, men lover at det kommer frem nye aspekter ved NHH-historien.

- Jeg synes det har vært veldig artig når folk i bokkomitéen sier: "Dette er interessant, det visste vi ikke. Nå kan vi se historien på en annen måte", sier Bjørsvik.

Bjørn L. Basberg
Professor Bjørn L. Basberg er formann i jubileumsbokkomitéen.
Foto: Knut André Karlstad

Fokus på siste 25 år

Formann i bokkomitéen er professor Bjørn L. Basberg. Han forteller at en referansegruppe diskuterer manuskriptene som leveres, og at denne vil ha et nytt seminar når siste del av teksten kommer inn i løpet av høsten.

- Det er verdt å si at forfatterne har gått inn i det siste året med meget god fremdrift, og de har nå bare ett kapittel hver igjen å skrive. Totalt skal boken inneholde 12 kapitler. Neste fase nå er selve bildeutvelgelsen, sier han.

Selv om boken skal dekke hele perioden fra 1936 til i dag, er det naturlig at boken får et ekstra fokus på de siste 25 årene som har gått etter at forrige jubileumsverk kom ut, i 1986.

- En av hovedproblemstillingene er å drøfte NHH i det nye nasjonale og internasjonale utdanningslandskapet. Endringene er store. For det første er vi ikke lengre alene om å tilby siviløkonomtittelen. Hvordan NHH har manøvrert seg for å beholde sin ledende posisjon er en av tingene som drøftes. Siviløkonomtittelen som var og er vårt varemerke er i ferd med å forsvinne. Høyere utdanning har blitt veldig mye mer internasjonalisert. Selvsagt vil også studentlivet og forskningen bli behandlet. Hovedbudskapet er at rammebetingelsene for NHHs virksomhet er veldig endret de siste 25 årene, avslutter Basberg.

Hvis noen sitter med billedmateriale eller annet stoff som kan være aktuelt for bruk i boken oppfordrer vi til å ta kontakt via elisabeth.bjorsvik@nhh.no eller yngve.nilsen@nhh.no.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive