Fortsatt stramt for NHH
Forslaget til statsbudsjett for 2010 viderefører den stramme budsjettsituasjonen NHH har levd med i 2009. - Den største skuffelsen er at regjeringen ikke viderefører styrking av basisbevilgningen for sektoren fra saldert og revidert budsjett i 2009, sier adm. dir. Ragnar Fagereng.
13.10.2009 - Hallvard Lyssand
I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2010 som ble lagt frem tirsdag er det foreslått en bevilgning på 324,3 mill. kroner til NHH.
NHH-direktør Ragnar Fagereng er ikke spesielt oppløftet etter å ha studert budsjettforslaget.
- Det er ingen nye positive nyheter i forslaget for NHH. Det blir ingen økning av midler til nye rekrutteringsstillinger og en lønnsjustering på 3,2 % er for liten til å holde tritt med forventet lønnsvekst i 2010, konstaterer Fagereng i en pressemelding tirsdag.
Direktøren tror likevel at NHH vil slippe større dramatikk og nedskjæringer i 2010. Det har sammenheng med at NHH får en økning totalt sett på de resultatbaserte komponentene i statsbudsjettet.
Dette skyldes i hovedsak at NHH har økt studiepoengproduksjonen i 2008 - et forhold som allerede var kjent, og som NHH har tatt høyde for tidligere i sin budsjettering.
UHR-kritikk
Kunnskapsdepartementet presenterer budsjettet med tittelen "Styrkjar kunnskapsnasjonen Noreg," og viser blant annet til at det blir opprettet 5600 flere studieplasser og at offentlig forskingsfinansiering når nær en prosent av brutto nasjonalprodukt.
Men budsjettforslaget blir møtt med til dels krass kritikk fra Universitets- og høgskolerådet.
Organisasjonen, som i inneværende periode ledes av NHH-rektor Jan I. Haaland, ser ingen prioritering av forskning og høyere utdanning i forslaget.
- Vi kjenner ikke igjen intensjonene om at utdanning, forskning og kunnskap er blant regjeringens viktigste prioriteringer ut fra det som nå er foreslått. Handlingsrommet for universiteter og høgskoler vil med dette budsjettet svekkes ytterligere, heter det blant annet i en pressemelding fra UHR.
- Ikke bærekraftig
UHR viser til at aktivitetskravene til sektoren økes og stiller spørsmål om de lar seg gjennomføre.
- Basis er i realiteten redusert fordi regjeringen ikke følger opp de nødvendige styrkingstiltakene og ikke en gang viderefører styrking av basis fra saldert og revidert budsjett.
-Vi er tilbake på status 2008. Konsekvensen er en reduksjon som gir bekymring for kvalitet og kutt i studietilbud. Regjeringen viderefører en politikk som på lang sikt ikke er bærekraftig. Årets budsjett tar ikke tilstrekkelig høyde for den forventede studentveksten. Det tas heller ingen gode grep for å sikre kvaliteten på forskning og utdanning, eller for å klare å fornye forskningen for framtiden. Regjeringen har ikke lyttet til vårt hovedinnspill om å styrke basis, heter det i pressemeldingen.
- Skal vi leve av kunnskap i framtiden, må vi investere i kunnskap nå. Det framlagte budsjettet svekker sektorens muligheter til å oppfylle de forventninger som kunnskapssamfunnet setter til universiteter og høyskoler, uttaler Jan I.Haaland på vegner av UHR.
Forskerforbundet slutter seg til budsjettkritikerne, og hevder at regjeringen har brutt løftene i Soria Moria II-erklæringen om reell vekst i basisbevilgningene til universiteter, høyskoler og forskningsinstitutter.
- Nye studieplasser som ikke er tilstrekkelig finansiert, vil gå ut over kvaliteten i forskning og høyere utdanning. Forskerforbundet ber institusjonene vurdere om det er forsvarlig å ta imot de nye studieplassene, heter det i en pressmelding.
|