Michael B. Hageberg 70 år

Michael Hageberg

I dag, 11. juni runder amanuensis Michael Hageberg 70 år og feires samtidig med en avskjedsfest ved Norges Handelshøyskole. En respektert lærer og god kollega trapper dermed ned sitt virke som lærer og forsker etter 35 år ved NHH.

11.06.2009 - Red.


Michael Hageberg tilbrakte sine sju første år i Syvde på Sunnmøre, men vokste opp på Rubbestadneset i Sunnhordland. Gymnasårene ble tilbrakt på Bryne Landsgymnas før han reiste til Bergen for å fortsette sin utdanning ved Universitet i Bergen.

Han begynte med realfag, men fattet tidlig interesse for sammenhengen mellom naturens vilkår og menneskers liv og virke. Denne interessen førte ham til Helleveien og Institutt for geografi som den gang var et fellesinstitutt for UiB og NHH.

Her utmerket han seg som en dyktig student som tidlig i hovedfaget ble ansatt som vitenskaplig assistent for forskningsprosjektet "Bergen Sentrum" ledet av professor Magne Helvig.

Dette prosjektet kartla eiendomsutviklingen i Bergen sentrum og utviklingen i varehandel og i transport i en tid da Bergens sentrumsfunksjoner ble utfordret av nye kjøpesentre og kontorarbeidsplasser i bydelene og nedlegging av industriarbeidsplasser.

Interessen for bygeografi, kjøpesenterutvikling og transportsystemer i byer har siden vært Michaels hovedvirke.

Han ble ansatt ved NHH i 1974 og har her gitt utallige studentkull innføring i generell økonomisk geografi og spesielt i bygeografiske emner og den regionalgeografiske utviklingen av Nord-Amerika. Gjennom valgfagsundervisningen i økonomisk geografi har Michael også hatt ansvar for store ekskursjoner til Barentsregionen, Ungarn/Østerrike og USA/Mexico.

Mange studenter har også latt seg inspirere av hans årlige byekskursjoner i Bergen der teoretiske argumenter om lokalisering av varehandel, industri og kontorer ble omgjort til virkelighetsnær og praktisk kunnskap.

Michaels interesse for og kunnskap om byliv og næringsutvikling har også brakt ham i kontakt med planleggingsmiljøer, politikere og næringsinteresser. På denne arenaen har han vært en mye brukt rådgiver, foredragsholder og samfunnsdebattant.

Som den sosiale personen han er, har Michael også engasjert seg utenfor sitt fag. Han har lenge vært en ivrig deltaker i bedriftsidretten, satt i styret for NHHs hytte på Kvamskogen i årevis, vært hovedverneombud ved NHH og blant annet bidratt med mye frivillig arbeid for musikkorpsbevegelsen.

Hus i Sophus Madsens vei og landsted i Nordfjord sørger også for at Michaels praktiske ferdigheter får utløp.

Vi gratulerer en vital kollega med 70 års dagen og er sikker på at vi også kan inkludere tidligere studenter og mange faglige kontakter og ansatte ved NHH og UiB i våre lykkeønskninger.

Venner og kolleger ved NHH


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive