Hva jobber du med, egentlig, Endre Bjørndal?

Endelig fredag

Det er fredag etter feriepengeutbetaling. Det poenget spilte i grunnen ingen rolle for valget av fredagsgjest, men det er jo ganske passende at førsteamanuensis Endre Bjørndal blant annet forsker på økonomisk styring.

12.06.2009 - Karen L. Valsø


Endre Bjørndal
Endre Bjørndal.

Navn: Endre Bjørndal
Alder: 43 år
År på NHH: Utdannet siv.øk. og har doktorgrad fra NHH. Ansatt fra 2001.

Hva jobber du med egentlig?
Jeg er med i en gruppe forskere som jobber med økonomisk styring. Det er folk fra både regnskap og foretak.

I den siste tiden har jeg jobbet mye med elektrisitetsmarkedet. Produksjon og salg av kraft er konkurranseutsatt, mens selve distribusjonen er monopol. Det er satt et tak på hvor mye inntekter selskapene kan hente inn i form av nettleie fra kundene sine.

Vi har blant annet sett nærmere på regulering av nettselskapene og ut i fra beregningsmodeller sett på hva som er rimelig at de tar betalt for å levere strøm.

Hva har du gjort siste uken?
Vi holder på å ferdigstille flere prosjekter i disse dager. Mette Bjørndal og jeg skal presentere et prosjekt for NVE (de som regulerer kraftselskapene) neste uke og på en konferanse i Pisa i slutten av juni (EWEPA, European Workshop on Efficiency and Productivity Analysis). Konferansen tar for seg effektivitetsmålinger og metoder som brukes i denne sammenhengen. Her inngår våre prosjekter på elektrisitetsmarkedene.

Det har vært kjekt å jobbe med disse prosjektene fordi det har vært praktiske case, samtidig som vi har fått anledning til å sette oss inn i for oss hittil ukjent teori og metodikk.

I samarbeid med Mette Bjørndal og Gorm Grønnevet har jeg dette semesteret også vært med på å lage et nytt masterkurs som tar for seg ulike generelle metoder som kan anvendes for å måle og analysere effektivitet og produktivitet.

Hva er det kjekkeste med jobben?
Spesielt med jobben er jo å kunne spekulere over ting, se nærmere på ting som ikke er helt opplagte og finne ut av det. Vi har også tid til å være kritisk og se ting på litt avstand. Og så er det jo kjekt med studenter også.

Hva gjør du når du ikke er på jobb?
Jeg sykler store deler av året til jobben og synger i Bergen Filharmoniske kor. Neste helg skal vi inn til Norheimsund for å holde konsert. Vi skal synge Brahms.

Men fritidsaktivitet nummer en for tiden er nok hytta i Sunnfjord. Der har jeg og samboeren min prosjekter både inne og ute.

Du vinner førstepremien i Lotto, hva gjør du?
Tror jeg ville kjøpt meg et hus i fjellene på Mallorca. Vi var der i fjor påske. Det var helt fantastisk. Det var ca. 25 grader og flotte stier vi kunne følge. Og olivenlunder og appelsintrær. Men dette er et feriested for vår og høstsesongen. Somrene foretrekker jeg å tilbringe på hytta.

Hvis du var nødt til å velge annerledes, hvilken utdannelse/yrke ville du valgt?
Det ville nok blitt realfag. Litt tilfeldig egentlig at det ble økonomi, men jeg var dyktig i matematikk og teoretiske fag, tok handel og kontor og slik ble det altså NHH.

Har du en film/bok/musikk du vil anbefale?
Det må jo bli Brahms. Samtidig som jeg angrer litt på at jeg ikke var på Bruce Springsteen-konserten. Han er jo dyktig og en sympatisk person.


Lenker vi liker

And… the story goes on: Dagens tema, fugleliv. Til dels lange fugleliv, faktisk.

De observante vil ha oppdaget at fontenen ved NHH-inngangen atter en gang er inntatt av ender.

I lys av dette passer det å minne om at verdens kanskje aller mest berømte and fylte 75 år denne uken.

Det er selvsagt tale om Donald Duck.

Her er han i sving på kjøkkent i en klassiker fra 1941.

Se video på Youtube



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive