Kulljubilanter med hjerterom

Kulljubileum (foto: Ole-Bjørn Knudsen)

Da 1979-kullet ved NHH nylig feiret jubileum ble det tatt initiativ til innsamling til en gave til Raftostiftelsen. Så langt er det kommet inn ca. 120.000 kroner. - Kanskje dette kan markere starten på en kulljubileumstradisjon? spør initiativtaker Ingrid Stange.

06.07.2009 - Hallvard Lyssand


75 representanter fra studentkullet som ble uteksaminert fra NHH i 1979 var nylig samlet til kulljubileum.

Blant jubilantene er Ingrid Stange, som er leder for filantropisk rådgivning i selskapet Formuesforvaltning. Hun foreslo overfor sine kullkolleger å samle inn penger til en jubileumsgave.

- Et jubileum er en svært god anledning til å gi en gave av denne typen. Ved Berkeley, der jeg har studert, og ved utdanningsinstitusjoner i USA generelt er det tradisjon for at alumni samler inn penger som en jubileumsgave, men i Norge er ikke dette vanlig, sier Stange.

Der amerikanske alumni samler inn penger til sin alma mater, har 79-kullet gjort en egen vri. De ca. 120.000 kronene som er samlet inn går ikke til NHH, men til Raftostiftelsen. Pengene blir plassert i Raftofondet, som er opprettet for å styrke arbeidet med Raftoprisen.

Thorolf Rafto
FORBILDE. Professor Thorolf Rafto var en stor inspirasjon for mange generasjoner NHH-studenter. Han foreleste på NHH i perioden 1960-86.
Foto: Arkiv

- Satte sitt preg på oss

Bakgrunnen for valget av mottaker av gaven er professor i økonomisk historie ved NHH Thorolf Rafto og hans sterke engasjement for menneskerettighetene.

- Vi hadde professor Rafto som lærer, og han satte definitivt sitt preg på mange av oss, sier Stange.

- Dette var i en periode da den kalde krigen var åpenbar, og brudd på menneskerettighetene - spesielt i kommunistiske stater - var dagligdags. Raftos engasjement gjorde et sterkt inntrykk på oss, og mange har nok fulgt hans ånd etter beste evne. Dessverre er brudd på menneskerettigheter like ille og like utbredt nå som den gang Rafto var aktiv, og stiftelsen gjør en viktig jobb for å føre videre hans arv, fortsetter hun.

Fremmer frihet

Raftostiftelsen ble etablert til minne om Thorolf Rafto like etter hans død i 1986, og arbeider for å fremme åndsfrihet, politisk frihet og næringsfrihet som fundamentale elementer i menneskets rettigheter.

Hvert år deler stiftelsen ut Raftoprisen til personer eller organisasjoner som har utmerket seg i kampen for menneskerettigheter. Les mer på stiftelsens hjemmesider

- Nå er det ikke noen direkte kobling mellom Raftostiftelsen og NHH, men å bli assosiert med Thorolf Rafto mener jeg må være svært positivt for høyskolen. Alle NHH-kull som jubilerer er nok dessuten i stand til å bidra til stiftelsen, så hvorfor ikke gjøre en slik innsamling til en tradisjon? spør Stange.

Avhengig av støtte

Raftostiftelsens daglige leder, Therese Jebsen tok i mot donasjonen i forbindelse med kulljubileet. Hun er meget takknemlig for støtten.

- Vi vil takke på det hjerteligste for bidraget. Stiftelsen er avhengig av å motta støtte fra både private og offentlige givere, og bidrag av denne typen betyr svært mye, sier hun.

Som nevnt skal midlene plasseres i det relativt nyopprettede Stiftelsen Raftoprisens fond.

- Vi har heldigvis mange gode støttespillere, men det er en kontinuerlig utfordring og et stort arbeid å sikre langsiktige inntekter og stabil finansiering av aktivitetene våre. Fondet er opprettet for å avhjelpe denne situasjonen. Hovedformålet er å sikre uavhengig finansiering av Raftoprisen, forteller Jebsen.

- Prisutdelingen utgjør den mest politiske delen av vår virksomhet, og vi ønsker å sikre fortsatt uavhengighet i dette arbeidet, legger hun til.

Målet er i utgangspunktet å opparbeide en grunnkapital på 10 mill. kroner. Avkastningen skal blant annet brukes til å øke selve prisbeløpet fra dagens 10.000 dollar. I tillegg er det et mål å styrke oppfølgingsarbeidet i ettertid, slik at pristildelingene får langvarig effekt.

Vel seks måneder etter opprettelsen har fondet fått inn ca. 1,3 mill. kroner.

- Disse midlene har kommet inn uten at vi har lansert fondet i spesiell grad. På sikt er planen å presentere fondet på bredere front, opplyser Jebsen.

- Donasjonen fra 79-kullet ved NHH monner godt, og om andre kull skulle følge eksempelet ville det være fantastisk, avslutter hun.


Therese Jebsen, Ingrid Stange og Jan I. Haaland
TAKKET. Daglig leder Therese Jebsen var til stede på Stupet og tok imot 79-kullets donasjon på vegner av Raftostiftelsen. Til høyre står initiativtaker Ingrid Stange og kullmedlem og NHH-rektor Jan I. Haaland.
Foto: Ole-Bjørn Knudsen
75-kullet
JUBILEUM. Kullet som ble uteksaminert fra Norges Handelshøyskole i 1979.
Foto: Ole-Bjørn Knudsen

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive