Professor Jan Tore Klovland 60 år

Jan Tore Klovland, Foto: Kristian T. Marthinsen

Professor Jan Tore Klovland fyller 60 år den 3. februar.

03.02.2009 - Red.


Jan Tore Klovland er født i Skien, men flyttet til Bergen for å studere ved NHH. Flyttingen viste seg å ha permanent karakter.

Han ble uteksaminert siviløkonom i 1972 og avla eksamen på NHHs Høyere avdelingsstudium i samfunnsøkonomi i 1975. Klovland ble ansatt som stipendiat umiddelbart etter eksamen og steg raskt i gradene. Han ble førsteamanuensis i 1980 og dosent i 1984. Siden 1985 har han vært professor i samfunnsøkonomi. I tillegg har han i en årrekke vært engasjert som forsker og rådgiver i Norges Bank.

Klovlands forskningsinteresse har særlig omhandlet økonomisk historie. Gjennom snart tretti år har han vært en av de viktigste norske bidragsyterne til forskningen på dette feltet. Hans mange vitenskapelige studier av konjunkturbølger, renter, prisutvikling og pengepolitikk har bidratt til en viktig fornyelse av fagfeltet. Arbeidene er blitt publisert i de mest prestisjetunge internasjonale tidsskrift i økonomisk historie.

Som økonomisk historiker utviser Klovland en utpreget dataglede og evner å kombinere inngående kjennskap til norske og utenlandske kilder med analytisk spisskompetanse. Gjennom nitid, årelang kildeinnsamling har han konstruert tidsserier for viktige monetære størrelser tilbake til 1819. Hans innsats har vært avgjørende for at Norge i dag har en historisk monetær statistikk som er blant de ledende i verden.

Klovland har også forskningsinteresser relatert til samtidens monetære økonomi og finansmarkeder. Han har blant annet publisert viktige arbeider om temaer som pengeetterspørsel, kjøpekraftsparitet og deregulering av finansmarkedene.

Interessene på dette feltet har også en anvendt karakter som får utløp i form av velfunderte analyser og betraktninger om den løpende utviklingen i verdensøkonomien og den økonomiske politikken. Typisk nok er Klovland en av de virkelige ekspertene når det gjelder å forstå dagens finanskrise. Få har mer omfattende kunnskaper om mekanismene i de internasjonale pengemarkedene og hvordan bankenes utlånspraksis og renter utvikler seg og kan påvirkes.

Sekstiårsjubilanten står midt opp i en travel arbeidsdag som utvilsomt vil gi seg utslag i mange nye og spennende faglige bidrag. Han er en usedvanlig populær og dyktig veileder og foreleser. Hans utpregede, lune humor verdsettes høyt både i auditoriet og på "pauserommet". Venner og kollegaer ved NHH gratulerer en fremragende kollega og fagmann.

Øystein Thøgersen og Bertil Tungodden

Jan Tore Klovland, Foto: Kristian Helgesen
Professor Jan Tore Klovland fyller 60 år 3. februar. Bildet er fra NHH og SNFs finanskriseseminar i januar i år.
Foto: Kristian Helgesen


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive