Prisbelønnet for doktorgradsarbeid i makroøkonomi

Erik. Ø Sørensen

Erik Øiolf Sørensen er tildelt Norges Banks pris for beste doktoravhandling i makroøkonomi. Sørensen avla doktorgraden ved NHH i 2006 med avhandlingen Essays on the production of human capital.

26.01.2009 - Hallvard Lyssand


Norges Banks fond til økonomisk forskning etablerte prisen for beste doktoravhandling innen makroøkonomi i 1999. Prisen er på kr 50.000 og blir tildelt av styret i fondet basert på innstilling fra en særskilt oppnevnt sakkyndig komité bestående av to utenlandske økonomiprofessorer.

Årets pris er den fjerde som er delt ut siden 1999. For å komme i betraktning måtte doktoravhandlingen være levert mellom mai 2004 og juni 2007, og hovedtemaet måtte være knyttet til makroøkonomi i vid forstand.

Humankapital

Prisvinneren Erik Ø. Sørensen disputerte for doktorgraden ved NHH i januar 2006. Avhandlingen hans har tittelen Essays on the production of human capital og består av tre arbeider som belyser produksjon av humankapital fra to forskjellige vinkler.

Arbeidene "The neighbourhood is not what it used to be" og "The impact of primary school reform of educational stratification" er fellesarbeider med professor Kjell G. Salvanes (NHH) og Oddbjørn Raaum (Frischsenteret). Her blir historiske folketellingsdata og nyere administrative datakilder til å se på oppvekstvilkårs betydning for folks arbeidsmarkedsutfall som voksne. Artiklene er publisert i henholdsvis Economic Journal (2006) og Swedish Economic Policy Review (2003).

Det siste arbeidet i avhandlingen har tittelen "Sectoral choice with human capital and accumulation of pension benefits". Her blir det også brukt administrative datakilder men det metodologisk utgangspunktet er et annet.

Mens de to første arbeidene bruker deskriptive redusert-form metoder tar dette arbeidet utgangspunkt i at individer hvert år maksimerer forventet neddiskontert livsløpsinntekt ved å velge å arbeide i offentlig eller privat sektor, gå på skole eller være hjemme. Variasjon i pensjonssystemer i offentlig og privat sektor brukes til å identifisere forskjellige ferdighetsteknologier i offentlig og privat sektor. Undersøkelsen avdekker stor heterogenitet i ferdighetsteknologier.

- Arbeidene til Sørensen er interessante, innovative og av høy kvalitet. De viser at forfatteren mestrer både teoretisk og empirisk metode i analyse av tema som er svært relevante både forskningsmessig og politisk, skriver juryen, professorene Torben M. Andersen og Svend Hylleberg fra Århus Universitet.

- Ærefullt

Sørensen er i øyeblikket postdoc ved Institutt for samfunnsøkonomi ved Vrije Universiteit i Amsterdam. Fra 1. februar tiltrer han en stilling som førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsøkonomi ved NHH.

Han fikk overrakt prisen i forbindelse med Samfunnsøkonomenes forskermøte ved UiB tidligere denne måneden.

- Det er godt å være prisvinner. Ikke bare oppleves det ærefullt, men pengene kommer også godt med når jeg nettopp har kjøpt leilighet i Bergen, sier Sørensen til Paraplyen.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive