Kongens gull til Trygve Solhaug

Trygve Solhaug

Trygve Solhaug er tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull. Den pensjonerte NHH-professoren får utmerkelsen for sin store innsats for norsk fiskerihistorie og forskning.

19.01.2009 - Hallvard Lyssand


Trygve Solhaug (f. 1934) fikk overrakt fortjenstmedaljen fra Assisterende fylkesmann Rune Fjeld fredag 16. januar. I sin tale ved overrekkelsen siterte Fjeld fra medaljestatuttene:

"Kongens fortjenstmedalje i gull kan i særlige tilfeller utdeles som belønning for en livslang innsats av landsomfattende rekkevidde, og dessuten for pionerinnsats på ett eller flere områder av landsgagnlig natur."

- Dette kriteriet har du til fulle oppfylt, sa han blant annet.

Lang merittliste

Solhaug har en lang merittliste både faglig, forskningsadministrativt og i form av diverse frivillige verv.

Han ble cand. philol. ved Universitetet i Bergen i 1961 med norsk og engelsk mellomfag og historie hovedfag. Året etter ble han forskningsstipendiat ved Norges almenvitenskapelige forskningsråd (NAVF), i 1965 stipendiat ved Historisk Institutt ved UiB, i 1968 amanuensis i sjøfartshistorie, og i 1970 førsteamanuensis i økonomisk historie.

I 1972 ble han professor i sistnevnte disiplin ved NHH - en stilling han hadde til han ble pensjonist høsten 1999.

Solhaugs hovedverk er De norske fiskeriers historie 1815 - 1880 fra 1976. Han har også publisert en rekke bidrag til blant annet sosial og politisk historie, sjøfarts-, industri- og filosofihistorie. I forskningsarbeidet sitt hadde han dessuten tett kontakt med ulike fagmiljøer ved andre institusjoner både i Norge og i utlandet.

Solhaug var med på å starte undervisning i økonomisk historisk hovedfag for handelsfagkandidater ved NHH, og hadde dessuten en rekke ulike verv ved høyskolen. Han var varaformann i avdelingsstyret for allmenne fag ved NHH fra 1973 til 1977, medlem av Kollegiet fra 1979 til 1984, formann i Samarbeidsutvalget, fungerende prorektor i 1983 og formann i Forskerforbundet ved NHH i en periode fra 1973.

Videre var han medlem i rådet og styret for The Scandinavian Society for Economic and Social History i en årrekke, og sjefredaktør for tidsskriftet Scandinavian Economic History Review fra 1983 til 1987.

Samfunnsengasjert

Professor Solhaug har vært aktiv i samfunnsdebatten med en rekke artikler og kronikker om tema fra skole- og kulturpolitikk til utenrikspolitikk, og var i en periode politisk engasjert for Senterpartiet.

Han har dessuten vært formann i Bondeungdomslaget i Bergen fra1988 til 1990, formann i rådet for Norges Fiskeindustrimuseum i Melby, medlem av både Kulturstyret i Bergen og rådet for Akvariet m.m.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive