FIBE-fokus på finanskrise og forskningsevaluering

Fibe

Den 26. utgaven av FIBE har to hovedtema: finanskrisen og forskningsevaluering. Nytt av året er en paneldebatt mellom representanter fra leverandør- og etterspørselssiden i økonomisk og administrativ forskning.

07.01.2009 - Hallvard Lyssand


2009-utgaven av Fagkonferansen i bedriftsøkonomiske emner (FIBE) blir arrangert ved NHH torsdag 8. og fredag 9. januar.

Målet med FIBE er både å stimulere og styrke forskning ved å ta opp aktuelle tema og trender, og å videreutvikle nettverk mellom forskere fra ulike forsknings- og utdannings institusjoner. Konferansen er veletablert som et sentralt møtested for det bedriftsøkonomiske forsknings- og undervisningsmiljøet i Norge. I år er 235 deltakere påmeldt og det er kommet inn 64 forskningsbidrag.

FIBE innholder både plenumssesjoner med internasjonalt anerkjente forskere, paneldebatt, og diverse sesjoner basert på innsendte forskningsbidrag. Konferansen "tjuvstarter" alt i dag (onsdag 7. januar) med doktorgradskollokvium der prosjekt blir presentert og diskutert.

Årets konferanse har to hovedtema. Det ene er finanskrisen, det andre er forskningsevaluering og fordeling av budsjettmidler basert på slike evalueringer.

Hovedtalere er professor Kathrine Schipper fra Duke University, North Carolina, professor Stephen Watson fra Cambridge University og Dr.Richard Lindsey, som er leder av Callcott Group.

Dr. Lindsey og professor Schipper og skal begge holde innlegg om tema knyttet til finanskrisen.

Før han ble leder av Callcott Group var Lindsey blant annet president for Bear, Stearns Securities Corporation, sjefsøkonom i Securities and Exchange Commission og professor ved Yale University. Han vil bruke sin varierte bakgrunn som toppleder, regulator og akademiker når han drøfter årsaker til og mulige veier ut av finanskrisen i et foredrag med tittelen Causes and lessons from the current financial crisis.

Kathrine Schipper er internasjonalt anerkjent for sin forskning innen regnskapsrapportering. Hun har vært medlem av Financial Accounting Standards Board (FASB), som utarbeider regnskapsstandarder i USA og var redaktør i Journal of Accounting Research i en årrekke. FIBE-foredraget hennes har tittelen The Role of Accounting in the Current Financial Crisis. Her vil hun blant annet drøfte om investorer er blitt ført bak lyset av informasjon om risiko og tap, og hvordan regnskapsregulatorer skal forholde seg til politiske krav om skjerpede regnskapsregler.

Professor Stephen Watson tar for seg konferansens andre tema, forskningsevaluering, og spør blant annet om internasjonal publisering i seg selv er en garanti for god forskning.

Årets nyvinning ved FIBE er en paneldebatt mellom representanter fra leverandør- og etterspørselssiden i økonomisk og administrativ forskning. Temaet er evaluering av forskning og fordeling av budsjettmidler basert på slike evalueringer. BI-rektor Tom Colbjørnsen er debattleder.

Fra leverandørsiden stiller Ole Gjølberg, som er professor ved Universitet for miljø- og biovitenskap på Ås og professor II ved NHH, UiB-professor og NHH-styremedlem Kirsti Koch Christensen og Paul Gooderham fra Institutt for Strategi og Ledelse ved NHH.

Fra etterspørselsiden kommer TEKNA-president og medlem i Stjernøutvalget Marianne Harg, leder for finansredaksjonen i Dagens Næringsliv, Terje Erikstad, og Per Heum fra SNF

Mellom plenumssesjonene er det sesjoner med foredragsholdere fra hentet fra deltagerlisten og emner fra hele det bedriftsøkonomiske spekteret. Målet er at forskere skal få lagt frem og diskutert både utkast og mer gjennomarbeidede prosjekt.

Blant de faste postene på konferansen er utdeling av FIBE-prisen. Prisen, som blir lyst ut av Cappelen Akademisk forlag, er på kr 20 000 og går til beste FIBE-bidrag fra en forsker under 35 år. Prisen har blitt delt ut siden 1996. I fjor vant dr. stipendiat Jon Bingen Sande fra Institutt for naturforvaltning ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås med forskningsbidraget Common knowledge in buyer-supplier relationships and its moderating effects on the relationship between environmental uncertainty and relational contracts.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive