Praktisk forberedelse til praksis
Hvordan få et team til å fungere? Og hvordan kan det enkelte team-medlems adferd bidra i positiv eller negativ retning? Sist uke fikk 30 CEMS-kandidater praktisk trening i team work med rettledning fra erfarne toppfolk fra StatoilHydro.
10.02.2009 - Hallvard Lyssand
Som medlem av CEMS - The Global Alliance in Management Education har NHH hvert år kull på 30 studenter som tar CEMS Master in International Management i kombinasjon med andre studier.
Blant tilbudene til CEMS MIM-kandidatene er diverse skills-seminar. Disse seminarene er satt sammen for å gi studentene konkret praktisk erfaring i forhold til arbeidslivet.
Brobygging i praksis
Ett av målene da CEMS ble etablert var å bygge bro mellom akademia og næringslivet. Samarbeid med ulike konsern fra Adidas og Astra Zeneca til Nokia og Whirlpool er derfor en sentral del av CEMS.
StatoilHydro er en av tre norske Corporate Partners for CEMS, og de siste seks årene har folk fra selskapet kommet til NHH og ledet todagers seminar om lagarbeid og gruppebasert problemløsing i praksis.
- Tidligere år har det av kapasitetsårsaker bare vært plass til 12 studenter på disse seminarene. Men seminaret har alltid vært svært populært, og vi har lenge ønsket at det skulle bli tilgjengelig for hele CEMS-kullet på 30, sier Nina Hagen fra Internasjonalt kontor.
Gruppearbeid
I år gikk ønsket i oppfyllelse. Torsdag og fredag holdt seks toppfolk innen utviklingsarbeid, endringsledelse, kommunikasjon og gruppebasert problemløsing i StatoilHydro seminar for samtlige CEMS-studenter med temaet Team and Work Group Functioning.
Fokus var primært på hvordan man får et team til å fungere, og studentene ble utfordret gjennom gruppearbeid med praktiske oppgaver.
Blant målsetningene er å bevisstgjøre deltakerne i forhold til egen adferd, og hvordan denne kan bidra i positiv eller negativ retning i forbindelse med problemløsning i en arbeidsgruppe.
StatoilHydro stilte med seks representanter på årets CEMS-seminar. Fra venstre Kjell Stautland, Jone Oliversen, Anna Synnøve Vestre, Øyvind Larsen, Stig Kjøsnes og Anders Skogvold.
Erfaringsbasert læring
- Studentgruppene skal i løpet av semesteret gjennomføre et semesterprosjekt - og workshop-en var en god oppstart på dette arbeidet, sier Kjell Stautland fra StatoilHydro.
Han har ledet skills-seminaret på NHH siden starten for seks år siden.
- Dette er erfaringsbasert læring. Studentene får øve seg gjennom konkrete praktiske oppgaver og må være observante i forhold til det de selv gjør. I tillegg til at de blir dyktiggjort er utbyttet at de blir mer bevisste både egen og andres adferd, sier Stautland.
- De av våre folk som er med her er blant de mest erfarne i vår gruppe, og det er tydelig at studentene har stort utbytte. Seminaret har hele tiden vært populært og vi innhenter detaljerte tilbakemeldinger etter hvert seminar for å sikre oss at vi bruker de to dagene best mulig, legger han til.
CEMS-kandidat og utvekslingsstudent Sophy Sdoeung fra Sveits var svært fornøyd med seminaret.
Virkelige prosjekt, virkelig nyttig
Stautland og kollegaene får svært gode skussmål fra CEMS-student Sophy Sdoeung.
- Seminaret er meget bra. Det er svært praktisk orientert, og basert på faktiske prosjekt og refleksjon omkring tidligere erfaringer. Det gjør det virkelig interessant og nyttig, sier den sveitsiske utvekslingsstudenten.
Som del av CEMS-programmet skal hun og medstudentene senere ut av seminarrommene og få direkte praktisk erfaring gjennom gruppearbeid med reelle problemstillinger for diverse bedrifter.
Får bidra med kunnskap
Men hvilket utbytte får StatoilHydro av seminarsamarbeidet og CEMS-støtten?
- CEMS er en viktig og synlig del av samarbeidet mellom StatoilHydro og NHH. StatoilHydro er godt kjent av CEMS-studenter internasjonalt, og over tid har en del CEMS-kandidater fra ulike land blitt rekruttert til selskapet, sier Kjell Stautland.
- Studentene er engasjerte og derfor morsomme å arbeide med. For oss som har en bakgrunn fra NHH er det dessuten svært hyggelig å komme tilbake og bidra med kunnskap vi har tilegnet oss, slutter NHH-alumni Stautland.
Kjell Stautland (t.v.) fra StatoilHydro har ledet seminar for CEMS-studenter ved NHH i seks år. Denne gangen hadde han med seg hele fem kollegaer, hhv. Jone Oliversen, Anna Synnøve Vestre, Øyvind Larsen, Stig Kjøsnes og Anders Skogvold.
CEMS-kandidat Sophy Sdoeung fra Sveits syntes Team and Work Group functioning-seminaret var interessant og nyttig.
|