Fra god til bedre jul med brente mandler

Brente Mandler (Foto: Per Ivar Gjærum)

Da Per Ivar Gjærum var rektor serverte han hjemmebrente mandler på høyskolens juleavslutning. Det utløste alltid en rekke forespørsler om oppskrift og fremgangsmåte. Siden behovet neppe er blitt mindre kan Paraplyen i dag presentere et eksklusivt adventstilbud: Gjærums oppskrift i ord og bilder.

08.12.2009 - Red.


Brente mandler: oppskrift og fremgangsmåte
(Tekst og foto ved Per Ivar Gjærum)

Brente Mandler1 (Foto: Per Ivar Gjærum)

1. Dette trenger du:

Jerngryte
Tresleiv med rett ende slik at den kan dras langs bunnen av kjelen
0,5 kilo mandler
0,5 kilo sukker
1,5 dl vann


Brente mandler2 (Foto: Per Ivar Gjærum)

2. Skyll mandlene og hell alt i gryten. La blandingen stå og putre på varme litt under full med sporadisk røring.

Etter ca ti minutter tørker blandingen ut. Da må det røres jevnt ved å dra sleiven langs bunnen av kjelen i ca ti minutter.

Når alt sukkeret er blitt brunt og flytende er mandlene ferdige. De må da ut av pannen relativt raskt.


Brente mandler3 (Foto: Per Ivar Gjærum)

3. Vi bruker bakerplater og sprer mandlene utover platene med sleiven.

Før brukte vi gafler dyppet i olivenolje til denne spredningen. Nå er det imidlertid slik at mange gjerne forsyner seg med to-tre mandler av gangen, og dermed gjør det ikke noe om noen mandler henger sammen.

Advarsel: I denne fasen er det viktig å være forsiktig, for nå er sukkeret veldig varmt.

Lykke til.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive