FIBE 2010: Finanskrisen - årsaker og lærdom

FIBE 2010

Neste års FIBE-konferanse tar for seg årsaker og lærdom fra finanskrisen gjennom en todelt vinkling. Første del tar for seg finanskrisens påvirkning på Island, med hovedfokus på bankvesenets rolle. Den andre delen handler om betydningen av finanskrisen for forskning, undervisning og formidling i bedriftsøkonomiske fag. In English

02.12.2009 - Jane Brit Sande/H. Lyssand/A. Haukaas


Fagkonferansen i bedriftsøkonomiske emner (FIBE) er en veletablert årlig tradisjon på NHH, og blir i 2010 arrangert for 27. gang.

Konferansen er regnet som den viktigste møteplassen for det norske bedriftsøkonomiske forsknings- og høyere utdanningsmiljøet. Den tar for seg aktuelle forskningstema og trender, og målretter seg mot å forsterke og stimulere forskning.

I tillegg er det et mål å forsterke nettverk mellom forskere fra forskjellige utdannings- og forskningsinstitusjoner.

Islandske mysterier

Neste års arrangement blir avholdt 7. og 8. januar, og er tematisk todelt.

Første del vil bli viet "Islandske Mysterier". Her blir det sett nærmere på finanskrisens forløp og betydning for Island, som et svært spennende case.

Krisen rammet som kjent Island svært hardt. Blant annet gikk sagaøyas tre største banker konkurs, noe som bidrog til at landet var nær økonomisk ruin. Mange islandske familier fikk dessuten ytterligere problemer grunnet valutalån.

Hovedfokus under FIBE er utviklingen til bankvesenet på Island før krisen og de økonomiske mulighetene for landet etter krisen.

Blant spørsmålene som blir stilt er hvordan bankvesenet på Island kunne vokse som det gjorde i løpet av noen få år, og hva som forklarer svikten i banktilsynet og den manglende evnen til å begrense den ekstreme veksten.

Professor Thore Johnsen
Professor Thore Johnsen.
Foto: Arkiv

- Hvordan var det mulig for et lite land som Island å bygge opp en banknæring av internasjonalt format og kanskje kvalitet på få år? Og det basert på rask vekst gjennom kredittgivning som vi vet gir problemer? spør leder av FIBE-komiteen, professor Thore Johnsen.

Johnsen advarte mot de islandske bankenes evne til å reise egenkapital i dårlige tider i en rapport til Kredittilsynet allerede rundt årsskiftet 2004-05.

Samtidig blir det sett nærmere på det lille samfunnets mulighet til å utvikle ny næringsvirksomhet framover. Er det tenkelig at Island gjennom sin innovasjonsevne og risikovilje kan reise seg igjen?

Blant foredragsholderne er den nyutnevnte islandske sentralbanksjefen, Mar Gudmundsson og professor Thorvaldur Gylfason og NHH-professor Rögnvaldur Hannesson. De vil presentere sine høyst ulike syn på bakgrunnen for og håndteringen av den islandske bankkrisen, og om landets fremtidige vekstmuligheter.

Krisen og de bedriftsøkonomiske fagene

Andre del av konferansen vil ta for seg betydningen av finanskrisen for forskning, undervisning og formidling i bedriftsøkonomiske fag.

- Hva er viktig og hva er mindre viktig for å forstå finanskrisen? Hvem har skylden? spør Johnsen, og nevner tematikk som bonussystemer, regnskapsregler og corporate governance.

I tillegg til foredrag om tematikken, blir det - som under 2009-konferansen - arrangert en paneldebatt med deltakere fra ulike økonomisk-administrative fag, som finans, regnskap og revisjon, strategi og ledelse og merkevareledelse. Debatten blir ledet av professor i samfunnsøkonomi Victor D. Norman.

Doktorgradskollokvium og priser

Som vanlig vil det bli holdt parallelle sesjoner begge dager hvor forskere kan presentere sine forskningsarbeider og å få dem diskutert.

I tillegg blir det arrangert et doktorgradskollokvium under konferansen.

Her vil doktorgradsstudentene få mulighet til å presentere og diskutere både ferdige bidrag og foreløpig arbeid til ledende fagfolk og andre som er opptatt av samme problemstillinger.

Et viktig mål for FIBE er å oppmuntre unge forskere til å bidra med sin forskning. Cappelen Akademisk Forlag har de siste årene bidratt til dette ved å dele ut Fibeprisen - en fagpris til beste forskningsbidrag til konferansen fra forskere under 35 år.

Frist for påmelding til konferansen og for innsending av forskningsbidrag er 5. desember 2009.

For mer utfyllende informasjon om konferansen, se: http://mora.rente.nhh.no/conferences/fibe/2010/

Fagkonferansen i bedriftsøkonomiske emner 2010
Finanskrisen - årsaker og lærdom
NHH, 7. og 8. januar 2010

Fibe-komiteen 2010
Professor Thore Johnsen
Professor Aasmund Eilifsen
Professor Jørn Kjell Rognes
Konsulent Siri Kamøy



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive