Trygve Solhaug til minne

Professor emeritus Trygve Solhaug døde den 31. juli.

05.08.2009 - Red.


Professor emeritus Trygve Solhaug
Professor emeritus Trygve Solhaug.

Trygve Solhaug var født den 9. september 1934 i Bergen.

Etter skolegang, examen artium ved Bergens Katedralskole i 1953, og militærtjeneste, ble Solhaug student ved Universitetet i Bergen. Han ble cand.philol. med historie hovedfag i 1961 og fortsatte så ved universitetet som stipendiat. Han ble amanuensis i sjøfartshistorie i 1968 og førsteamanuensis i økonomisk historie i 1970.

Fra 1972 ble han professor i økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole, der han ble værende til han gikk av med pensjon i 1999.

Trygve Solhaugs virke som historiker er først og fremst knyttet til hans store arbeid med norsk fiskerihistorie. I 1976 kom "De norske fiskeriers historie 1815 - 1880" i to bind. Det var et banebrytende arbeid og har siden vært standardverket om denne næringens historie. Han skrev også en rekke artikler om ulike aspekter av attenhundretallets fiskerihistorie, med særlig fokus på de sosiale sidene ved fiskersamfunnet - "Fisker-Norge" og "fisker-bonden".

Men Solhaug var også opptatt av de overordende spørsmål i historieforskningen og skrev artikler om fagets identitet og egenart. Han engasjerte seg også på den internasjonale arena innen økonomisk historie, han hadde flere lengre forskningsopphold i utlandet, var engasjert i forskningsprosjekter sammen med utenlandske kolleger og var i en periode på 1980-tallet redaktør for Scandinavian Economic History Review.

Mange kull av siviløkonomstudenter møtte Solhaug som en entusiastisk foreleser om norsk og internasjonal økonomisk historie. Han var også med på å bygge opp et hovedfagsstudium i økonomisk historie for handelslærerstudenter, der han bidro med sine kunnskaper om historiefilosofi og metode.

Solhaug ledet også arbeidet med den første systematiseringen av det såkalte Wedervang-arkivet ved NHH, og veiledet hovedfagsstudenter som benyttet dette unike pris- og lønnshistoriske materialet.

På NHH gjorde Trygve Solhaug ellers en stor innsats i ulike verv gjennom en årrekke. Han var på 1970- og 80-tallet avdelingsstyreformann og medlem av høyskolens Kollegium. Han fungerte også som prorektor i 1983. Han var leder for samarbeidsutvalget og Forskerforbundet ved NHH.

Trygve Solhaug hadde et bredt samfunnsengasjement i tillegg til sitt virke som forsker. Han var politisk aktiv i Senterpartiet og ytret seg ofte i samfunnsdebatten. Hans omfattende virke, og da særlig hans innsats innen den fiskerihistoriske forskningen, resulterte i at han i 2009 ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull.

Ved NHH vil Solhaug bli husket som en engasjert og fargerik kollega med friske meninger. Ofte var det økonomene som fikk unngjelde, men alltid med et glimt i øyet.

Våre tanker går til hans nærmeste som har mistet et kjært familiemedlem.

Kolleger ved Norges Handelshøyskole,
Rektor Jan I. Haaland og professor Bjørn L. Basberg

Begravelsen finner sted i Arna kyrkje torsdag 6. august kl. 14.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive