Klart for gigantisk finanskonferanse

EFA-konferansen 2009

Over 500 deltakere fra hele verden kommer til NHH når Institutt for foretaksøkonomi er vertskap for European Finance Associations årlige konferanse denne uken. I løpet av fire dager skal det blant annet holdes over 200 innlegg med presentasjoner av forskningsarbeider innen finans. In English

18.08.2009 - Hallvard Lyssand


Fra onsdag til lørdag denne uken er Institutt for foretaksøkonomi vertskap for EFAs 36. årlige konferanse.

Arrangementet er Europas største og verdens tredje største innen finans, og blir regnet som den viktigste arenaen for presentasjon av nyere forskning på feltet utenfor Nord-Amerika.

- Deltakerne kommer fra hele verden, men majoriteten har tilhold ved enten europeiske eller Nord-Amerikanske institusjoner, forteller kontorsjef ved Institutt for foretaksøkonomi, Kristin Reichel Teigland, som har hovedansvaret for arrangementet sammen med professor Kristian R. Miltersen.

Tett program

NHH søkte og fikk tildelt arrangementet høsten 2005. Forberedelsene har vært i gang siden, men den aller tyngste delen av planleggings-arbeidet er gjort siden nyttår.

- At det er mange deltakere er i seg selv ikke hovedutfordringen. Det utfordrende er at det skal avvikles åtte parallelle sesjoner per dag med i alt 216 presentasjoner og like mange motinnlegg. Og alt dette skal gli så glatt som mulig, sier Teigland.

I tillegg til de ulike sesjonene skal det blant annet holdes doktorgradssymposium, styremøte i EFA og møte i redaksjonsrådet til The Review of Finance, og det skal deles ut åtte ulike priser.

- Vi arrangerer flere konferanser hvert år. Bare i fjor hadde vi seks arrangement i ulike størrelser fra 30-40 til 200 personer. Men EFA-konferansen er langt mer omfattende på de fleste måter, og vi kommer til å ta store deler av området på NHH i bruk, konstaterer Teigland.

Studentsynergi

Hun har fått merke at det nærmer seg konferansestart ved at det har kommet ca. 200 e-poster per dag i det siste. Avsendere er alt fra EFA-styret og konferansesponsorer til utstillere, ulike leverandører og middags- og mottakelsesarrangører.

De lokale ansvarlige har sørget for å benytte seg av det faktum at det finnes folk med arrangørerfaring på NHH.

- Siri Kamøy som var arrangementansvarlig under Næringslivssymposiet og Johannes Stenwig som har sittet i Kjernestyret, har jobbet sammen med meg siden juni og har ansvaret for det praktiske i forhold til selve arrangementet på NHH. Studentene ved NHH er veldig proffe og det fantastisk å kunne trekke veksler på erfaringer fra student-arrangementer. Synergieffekt, heter det vel, sier Teigland.

Kristian R. Miltersen og Kristin Reichel Teigland
Professor Kristian R. Miltersen og kontorsjef Kristin Reichel Teigland fra Institutt for foretaksøkonomi.

Styrer programarbeidet

Finansprofessor Kristian R. Miltersen styrer både organisasjons- og programkomiteen.

I sistnevnte organ har han hatt selskap av instituttkollegene Carsten Bienz, Jøril Mæland, Kjell G. Nyborg, Per Östberg og Tommy Stamland.

- Vi står temmelig fritt når programmet skal utformes. EFA blander seg ikke inn i det arbeidet, sier Miltersen.

Komiteen har invitert professor Richard Roll fra UCLA til å være konferansens "keynote speaker."

- Professor Roll har kommet med sentrale bidrag på flere områder innen finansforskning, og var dessuten sentral da EFA ble stiftet, sier Miltersen.

Rolls innlegg bærer tittelen "O/S: The Relative Trading in Options and Stock."

Trangt nåløye

Hovedinnlederen er den eneste inviterte. Andre potensielle bidragsytere må kjempe om plassen.

- Hovedkravet til innsendte bidrag er naturlig nok at de må handle om finans, men utover det er det få begrensninger på tema. Kvalitetskriteriene for å få presentere arbeid på konferansen er til gjengjeld strenge, sier Miltersen.

I alt kom det inn litt over 1200 bidrag. Og her måtte man sende inn hele artikkelen, et sammendrag var ikke tilstrekkelig.

Hver artikkel ble så kategorisert og videresendt til to eksperter på det aktuelle området for nærmere vurdering. Basert på tilbakemeldinger fra ekspertene ble det plukket ut 216 artikler som skal presenteres og diskuteres i løpet av konferansen.

Det siste innen finansforskning

Blant hovedtemaene som vil bli belyst fra ulike sider er blant annet finanskrise og likviditet, private equity og private equity-fond, energimarkeder, verdipapirer og priser og rollen til "Sovereign Wealth Funds."

Majoriteten av deltakerne er forskere fra akademia, forskningsavdelingene i ulike lands sentralbanker og lignende. Men EFA-konferansen tiltrekker seg også en del praktikere.

- Dette er konferanse der folk kommer for å bli oppdatert på det siste innen finansforskning, sier Miltersen.

Store ringvirkninger

Både Miltersen og Teigland og tror EFA-konferansen vil være svært positivt for både instituttet og NHH som helhet.

- Dette vil ha store ringvirkninger. En effekt er at NHH blir mer kjent i fagmiljøet, noe som er bra for rekrutteringen av både forskere og studenter. Samtidig er deltakerne alltid på jakt etter kollegaer å utveksle ideer med, sier Miltersen.

- Dette er en anledning til å utvide nettverk og å treffe kollegaer en ellers ikke ville ha fått kontakt med. Jeg tror dessuten mange vil huske NHH positivt, konkluderer Teigland.

Les mer og se detaljert program på EFA-konferansens nettsider

European Finance Association, 36th annual meeting
NHH, 19.-22. august 2009



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive