Hva forsker du på, egentlig, Jon Iden?

Endelig fredag

Sommeren er over, studentene er tilbake noen forskere har allerede hatt sin første forelesning. Men Jon Iden, førsteamanuensis ved SOL, tok seg likevel tid til en prat.

21.08.2009 - Kristian Tindeland Marthinsen


Jon Iden Arkivfoto
Jon Iden.

Navn: Jon Iden
Alder: 49
År på NHH: 2

Hva forsker du på, egentlig?
Jeg liker å ha flere forskningsprosjekter på gang samtidig, og blant annet forsker jeg på ledelse og styring av prosessorienterte bedrifter.

Dette er bedrifter som er bevisste hvilke arbeidsprosesser de har og hvordan disse prosessene er organisert. Mange bedrifter lager i den forbindelse grafiske modeller av prosessene for å klargjøre hvordan innsatsen til personer fra ulike avdelinger henger sammen.

Prosessorientering gir gjerne gode effektiviseringsgevinster, og fører ofte til godt samarbeid på tvers av organisatoriske enheter.

Selv har jeg også utviklet en modelleringsteknikk, RIS - roller i samarbeid, da jeg jobbet som konsulent på 90-tallet. Denne har blitt svært populær og brukes i dag av en rekke private og offentlige virksomheter, for eksempel DnB NOR, Telenor og Helse Vest.

Sammen med Leif B. Methlie forsker jeg også på hvilke tjenester som kommer til å bli tilbudt i neste generasjons data- og telenettverk.

Vi har blant annet snakket med to ekspertpaneler - ett bestående av personer fra leverandørindustrien og ett som består av analytikere, rådgivere og forskere. Ekspertene tror at mobilt bredbånd og webbasert databehandling (cloud computing) kommer til å bli populære tjenester i årene som kommer.

Cloud computing betyr at privatpersoner og bedrifter i stadig større grad vil benytte seg av webbaserte programvarer. Dette gir mange fordeler, men også noen utfordringer med hensyn til sikkerhet, personvern og drift.

Hva har du gjort denne uken?
Jeg har deltatt på Academy of Managements årlige møte, denne gangen i Chicago. Der presenterte jeg et paper på en såkalt interaktiv sesjon.

Det var ganske annerledes enn det pleier å være. I stedet for å presentere et paper og så svare på et par spørsmål, fikk vi her mindre tid til presentasjonen og mer tid til drøfting og kommentering av alle paperne som ble lagt frem. Jeg fant denne formen mer utfordrende, men også langt mer berikende enn tradisjonelle artikkelpresentasjoner.

Videre har jeg forberedt oppstarten av MET030, Databehandling for økonomer. Og så har jeg deltatt i et ledermøte ved instituttet. Jeg er nylig valgt inn som undervisningsansvarlig. Leif Methlie og jeg har også skrevet og sendt inn et innlegg til Computerworld.

Hva er det beste med jobben?
Jeg har undervist her på NHH siden tidlig på 90-tallet, og jeg setter stor pris på å forelese og veilede gode studenter. For det er virkelig gode studenter her.

Samtidig setter jeg stor pris på å kunne lukke døren og arbeide med spennende forskningsspørsmål, gjerne sammen med kolleger - det genererer ofte bedre ideer og løsninger enn det man klarer alene. Jeg trives i det hele tatt svært godt på NHH og setter stor pris på fellesskapet med mine kolleger.

Jeg liker også godt å delta på næringsseminar og konferanser. Gjerne for å bidra med forskningsbaserte resultater. Jeg opplever ofte at praktikere setter stor pris på å få presentert kunnskap som er empirisk fundert.

Hva liker du å gjøre når du ikke er på jobb?
I de siste årene har jeg engasjert meg aktiv i friidrettsmiljøet gjennom min sønn som driver med mellomdistanseløping. Jeg er med i styret til Gneist, og deltar ofte på treninger og stevner. Jeg prøver å løpe en del selv også, og deltar regelmessig på mosjonsløp. Nå gleder jeg meg til superligastevne på Fana stadion neste år.

Du vinner førstepremien i lotto. Hva gjør du?
Jeg har det rimelig godt økonomisk, så jeg kunne tenkt meg å gi store deler til frivillig ungdomsarbeid, gjerne innen friidrett. Dersom det er mer penger igjen tar jeg med familien på en flott reise.

Hvis du måtte velge annerledes, hvilken utdannelse/yrke ville du valgt?
Jeg har mellomfag i geografi, som jeg studerte her på NHH. Det var i grunn det kjekkeste faget jeg har hatt. Så jeg tror jeg ville studert mer geografi. Isbreer og landformer er kanongøy!

Har du en musikkopplevelse du vil dele?
Sammen med Trond Bjørnenak og Karen Modesta Olsen var jeg nylig i Chicago. Der så vi The Killers på Lollapalooza-festivalen. Flott opplevelse når 75 000 mennesker sang i kor.

Ellers leste jeg nettopp "Huset ved Moskeen" av Kader Abdolah. Den kan anbefales.



Lenker vi liker

Hurtigversjonen: Et nytt semester er nettopp begynt, og mange lange undervisningsdager venter.

For de som syns det hele virker vel omfattende minner vi om Per Mannes 60 sekunders lynkurs i Met020.

Se og lær via video på Youtube



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive