Forsknings- og kunnskapspolitikk til debatt
Alle snakker om at kunnskapssamfunnet er fremtiden. Men hva skal egentlig til for å bygge kunnskapsnasjonen Norge? Temaet var gjenstand for politisk paneldebatt i regi av blant andre UHR sist uke og blir tema under en ny debatt på vitensenteret VilVite i Bergen onsdag.
24.08.2009 - Hallvard Lyssand
Hvordan vil de ulike partiene gå frem for at Norge skal bli en ledende kunnskapsnasjon? Hva mener egentlig partiene om satsing på forskning og høyere utdanning? Hvordan kan vi skape et mer innovativt og kunnskapsbasert næringsliv? Og hva vil partiene gjøre for å heve kvaliteten i norsk skole og redusere frafallet i videregående skole?
Dette er sentrale spørsmål når et knippe vestlandske topp-politikere samles til valgkampdebatt under tittelen "Kunnskapspolitikk - en forutsetning for fremtidig verdiskaping" på vitensenteret VilVite på Møhlenpris onsdag 26. august.
Arrangementet er et samarbeid mellom Abelia, Bergen Næringsråd, NHO og VilVite.
"Møtet vil belyse kunnskapspolitikk i bredden med utgangspunkt i en evaluering Abelia har gjort av alle partiprogrammene," heter det i invitasjonen.
Debattantene er Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), Audun Lysbakken (SV), Kjersti Toppe (Sp), Torkil Åmland (Frp), Henning Warloe (H), Tomas Moltu (KrF) og Lars Sponheim (V).
Paul Chaffey fra Abelia er møteleder.
Kunnskapspolitikk - en forutsetning for fremtidig verdiskaping
Åpent valgmøte
Tid: Onsdag 26. august kl. 18-20
Sted: Auditoriet på VilVite
Studentdebatt
De som ikke kan vente helt til onsdag på en skikkelig politisk diskusjon, har sjansen i NHHs aula allerede tirsdag ettermiddag.
Da inviterer Kjernestyret ved NHH, Studentersamfunnet, Norsk Studentunion og Studentparlamentet ved UiB til valgdebatt med ungdomspartilederne fra de største partiene i Norge.
- Man må bry seg nå - både om egen studiesituasjon og om det som skal komme, lyder den klare oppfordringen i forhåndsomtalen på nhhs.no. Og oppfordringen blir fulgt av en rekke eksempler på sentrale spørsmål:
Hvor svikter det offentlige utdanningssystemet? Hvordan skal oljepengene brukes? Hva med skatter og avgifter? Hvordan vil vi studenter at Norge skal se ut i framtiden?
Det hele blir ledet av TV2-journalist Odd Reidar Solem.
Valgdebatt med ungdomspartiene
Tid: Tirsdag 25. august kl. 15.30
Sted: Aulaen NHH
NHH-rektor og UHR-styreleder Jan I. Haaland presenterte politikerne for konkrete krav fra sektoren i forbindelse med seminaret Forskning for fremtiden på Litteraturhuset i Oslo sist torsdag.
Foto: Ivar M. Clausen/Akademikerne
Hva skal til?
Norges fremtid som kunnskapsnasjon var også et sentralt tema under en paneldebatt i Litteraturhuset i Oslo sist torsdag.
Akademikerne, Unio/Forskerforbundet og Universitets- og høgskolerådet (UHR) arrangerte et felles seminar med tittelen "Forskning for fremtiden." Arrangørene hadde blant annet invitert partiene til en forskningspolitisk debatt.
I panelet satt Tora Aasland (SV), Erna Solberg (H), Lars Sponheim (V), Ola T. Lånke (KrF), Anders Anundsen (Frp), Margaret Eide Hillestad (Sp) og Anniken Huitfeldt(Ap).
Opptrappingsplan
NHH-rektor Jan I. Haaland tok nylig over vervet som styreleder i UHR. Han ønsket debattantene velkommen ved å presentere noen av sektorens syn på hva som må til for at Norge skal bli den kunnskapsnasjonen politikere flest hevder å ønske seg.
Haaland påpekte at seminaret var en del av arbeidet med å få forskning og høyere utdanning på den politiske dagsordenen.
Videre ble det fastslått at UHR-sektoren ønsker å spille en viktig rolle i utviklingen av Norge som kunnskapsnasjon og har mye å bidra med av relevant kunnskap og kompetanse til samfunns- og næringsliv.
Haaland erkjente at sektoren allerede forvalter store ressurser og er ydmyk i forhold til å forvalte disse på en samfunnsmessig best mulig måte.
Likevel understreket han behovet for en opptrappingsplan for forskningen, dersom målet om Norge som kunnskapsnasjon skal kunne realiseres.
Konkrete krav
I tillegg til å legge frem noen sentrale element i en opptrappingsplan, presenterte Haaland noen av UH-sektorens konkrete forventinger til 2010-budsjettet.
Kravene er blant annet at basisbevilgningene styrkes betydelig, at rekrutterings-utfordringene tas på alvor, med flere nye, fullfinansierte stipendiat- og postdok-stillinger, at midler til vitenskapelig utstyr og infrastruktur økes og at nye studieplasser fra revidert budsjett videreføres og fullfinansieres, samtidig som behovet for ytterligere studieplasser vurderes.
Pengeløfter
Ifølge referatene fra den påfølgende debatten satt løftene om mer penger relativt løst i panelet.
- Alle som deltok lovet mer penger til forskning, og alle var enige om at høyskoler og universiteter skal få mer i basisbevilgninger, oppsummerer for eksempel forskerforum.no.
Les mer om seminaret Forskning for fremtiden og finn lenker til innlegg og mediedekning på UHRs nettsider
|