- Grip mulighetene og engasjer dere
Ca. 580 nye studenter gir seg denne uken i kast med studier ved NHH. Mandag formiddag var mange av dem samlet til immatrikulering. De fikk høre flere av talerne understreke viktigheten og verdien av både faglig og utenomfaglig engasjement.
11.08.2009 - Hallvard Lyssand
Tradisjonen tro ble årets nye studenter ønsket velkommen med en høytidlig immatrikuleringsseremoni blant annet bestående av taler og ulike musikalske innslag.
Normalt blir nye studenter ved NHH også ønsket velkommen med et håndtrykk fra rektor eller prorektor, men for å unngå å spre eventuell svineinfluensasmitte ble 2009-seremonien et unntak.
Studentene ble likevel ropt opp som vanlig og fikk overrakt det skriftlige beviset på at de er tatt opp ved NHH.
Innrykk uten håndtrykk: Forholdsregler mot svineinfluensasmitte satte en stopper for NHH-tradisjonen med at rektor og prorektor ønsker nye studenter velkommen ved å håndhilse.
Foto: Eivind Senneset
Grip mulighetene
Rektor Jan I. Haaland fastslo i sin velkomsttale at semesterstarten er en festdag ved enhver akademisk institusjon som lever av og for studenter.
- Dette er en spennende dag for dere, men det er også en spennende dag for oss, sa han, og understreket overfor de nye studentene at de vil spille en viktig rolle i arbeidet med å forme høgskolen.
- Om vi skal leve opp til våre ambisjoner om å være en handelshøyskole av høy internasjonal klasse og en drivkraft i samfunns- og næringsutviklingen kreves det kvalitet i alt vi gjør, både blant ansatte og studenter, var beskjeden videre.
Rektor lovet de nyankomne at de vil møte topp fagfolk og engasjerte og dyktige studenter ved NHH og at det er lov å ha høye forventinger til skolen, men la til at de må ta ansvar for egen hverdag.
- NHH gir muligheter, grip dem! sa han, og oppfordret studentene til å være engasjerte, nysgjerrige og inkluderende.
- NHHS er lik engasjement. Hvorfor? Fordi det er fantastisk gøy, fastslo studentforeningsleder Hege Grøndahl, og lovet at opplevelsene nærmest står i kø for å kaste seg over de nye studentene.
Hovedtaler: Generalsekretær i Røde Kors og NHH-styremedlem Børge Brende fokuserte blant annet på følgene av finanskrisen og bad studentene være forberedt på både en ny verdensorden og en ryddejobb på ulike område med krisepotensiale.
Foto: Eivind Senneset
Se fremover og bakover
Generalsekretær i Norges Røde Kors, NHH-styremedlem og tidligere statsråd og stortingsrepresentant, Børge Brende, holdt årets tale til studentene.
Brende tok utgangspunkt i noe de nye studentene må regne med å få høre mye om - den globale finanskrisen og dens årsaker og mulige konsekvenser.
Han fastslo at dagens krise har likhetstrekk med tidligere kriser, men at svært mange ignorerte både dyrkjøpt lærdom og advarsler om hvor det bar da tidene var gode og alt gikk oppover.
- Samfunnet trenger dyktige økonomer som er fremtidsrettede, men også har evne til å se bakover og å lære av tidligere feil, sa han.
Mot ny verdensorden
Samtidig advarte han de ferske siv. øk.-studentene om at verden er i endring.
- Finanskrisen har startet en prosess mot en ny økonomisk verdensorden som dere vil måtte forholde dere til både som studenter og i yrkeslivet, sa den tidligere direktøren i World Economic Forum, og la til at tyngdepunktet har begynt å forskyve seg fra nord til sør og fra vest til øst.
Han eksemplifiserte ved å peke på at land som Kina og India er i fremmarsj på den globale arenaen, og at det nå er G20 som er mest sentralt, ikke G8. Samtidig trenger deler av industri og næringsliv i en stormakt som USA strukturelle endringer for å kunne møte konkurransen med de nye stormaktene.
- Å tro at det blir retur til "business as usual" når krisen er over, blir for naivt, fastslo Brende.
Derimot pekte han på en rekke store utfordringer som er i vente, fra fattigdomsbekjempelse til klimaendringer.
Brende konstaterte at de store internasjonale organene som kom på plass etter 2. Verdenskrig har gjort for lite for å takle disse og andre utfordringer, og fastslo at de fremtidige økonomene har en ryddejobb i vente om vi skal unngå at dette blir fremtidens "finanskriser."
Statsrådretur: Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland var på plass ved NHH-immatrikuleringen for ande år på rad. Hun oppfordret til å se over faggrenser i jakten på ny kunnskap og anvendelse av kunnskap.
Foto: Eivind Senneset
Kunnskap over faggrenser
Fjorårets hovedtaler, Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV), var til stede ved immatrikuleringen også i år.
Statsråden brukte Brende og Grøndahl som eksempel, minnet studentene om at frivillig innsats er noe av det viktigste for å få et samfunn til å fungere, og at det er viktig å huske midt i alt det faglige.
Samtidig pekte hun på at ny kunnskap og ny anvendelse av gammel kunnskap er veien ut av kriser, om det nå er tale om finanskriser eller pandemier, og oppfordret studentene til å se over faggrenser i jakt på den nye kunnskapen og ikke minst anvendelse av kunnskapen.
- Vi vil trenge alle kloke hoders bidrag for å løse utfordringene vi står overfor og å skape morgendagens kunnskapssamfunn, sa Aasland, før hun ikke uventet benyttet sjansen til å drive litt valgkamp vegner av de rødgrønne.
Plenumsvelkomst: Rundt 580 nye studenter starter bachelor- eller masterstudier ved NHH dette semesteret. Mandag ble de ønsket velkommen til høyskolen.
Foto: Eivind Senneset
|