Til finalen i internasjonal økonometrikonkurranse

The Econometric Game logo

NHHs studentlag tok seg til finalen i økonometrikonkurransen The Econometric Game i Amsterdam i påsken i konkurranse med en rekke tunge institusjoner.

16.04.2009 - Hallvard Lyssand


The Econometric Game er en årlig internasjonal konkurranse i anvendt økonometri i regi av organisasjonen til økonometristudentene ved Universitetet i Amsterdam (VSAE).

Arrangementet er en casekonkurranse. Ved konkurransens start får lagene utdelt en økonomisk problemstilling og relevante data. De skal løse problemstillingen med fritt valgte økonometriske verktøy, men på relativt kort tid.

Andre gang

Årets konkurranse ble avholdt fra 7. til 9. april og samlet 24 lag bestående av master- og PhD-studenter fra utdanningsinstitusjoner i Europa og USA. Blant disse var et lag fra NHH.

Laget var plukket ut av førsteamanuensis Astrid Kunze og professor Øivind Anti Nilsen ved Institutt for samfunnsøkonomi, og bestod av PhD-studentene Kartika Sari Juniwaty og Jens-Christian Haatvedt, og masterstudentene Magnus Kvåle Helliesen, Joar Styve og Magne Krogstad Asphjell.

De to sistnevnte var også med da NHH debuterte i konkurransen i fjor.

- Laget var satt sammen av sterke studenter innenfor økonometri, men også samarbeidsevner og fagmessig bredde ble vektlagt. Slik bredde er viktig all den tid en ikke vet hvilke probelmstillinger som venter, sier Nilsen.

Fertilitet og barnedødelighet

Årets tema viste seg å handle om fertilitet og barnedødelighet i utviklingsland, og UNICEF var en av konkurransens samarbeidspartnere.

- I det første caset var oppgaven å finne ut hvordan barnedødelighet påvirker kvinners fertilitet på individnivå - altså hvordan det antallet barn en kvinne velger å få påvirkes av ett eller flere mulige barnedødsfall i familien, forteller Magne Asphjell.

- Ut fra en økonomisk vurdering skulle man tro at om alle andre faktorer er like, vil et dødsfall øke sannsynligheten for ytterligere familieforøkelser fordi barn på sikt kan være med på å forsørge husholdningen, fortsetter han.

Må argumentere for valg av verktøy

- Dataene vi fikk utdelt var basert på en undersøkelse gjort på kvinner i India, og lagene stod fritt til å velge de tekniske/økonometriske innfallsvinkler de selv ønsket. Nøkkelen til suksess er i stor grad at man evner å argumentere godt for å velge nettopp det verktøyet man har valgt, da bruk av flere ulike metoder kan forsvares, sier Asphjell.

- Det viktigste problemet denne gangen var noe man kaller for et endogenitetsproblem. Kort sagt oppstår dette fordi de aller fleste faktorene som påvirker kvinners fertilitet også er faktorer som påvirker barnedødelighet, forklarer han videre.

Mange faktorer

- I tillegg er dataene for fertilitet (antallet barn kvinner får) og barnedødelighet (antall barn døde) såkalte count data - eller på norsk tellevariable - noe som skaper en ytterligere utfordring i forhold til løsningen av problemet.

- I det hele tatt er det svært mange faktorer som bør tas hensyn til, og lagene har begrenset med tid og ressurser til å adressere de ulike problemene.

- En del av spillet blir dermed å gjøre rimelige antakelser og forenklinger underveis slik at man ikke roter seg for langt inn i teoretiske problemer angående metodene som brukes, men kan holde fokus på den økonomiske problemstillingen, sier Asphjell.

Til finalen

Mye tyder på at NHH-laget klarte å holde rett fokus, for de var blant de 10 lagene som tok seg til finalen på konkurransens tredje og siste dag.

Finaleoppgaven dreide seg om bestemmende faktorer for barnedødelighet i Brasil basert på data fra region-nivå for syv år - såkalte paneldata.

Etter analysen ble lagene bedt om å gi en vurdering eller anbefaling med hensyn til et nasjonalt program som var iverksatt for å redusere barnedødelighet.

- Også i dette caset er et av hovedproblemene endogenitet. Fordi vi fikk utdelt paneldata til bruk i analysen, kunne vi benytte oss av estimering ved hjelp av dynamiske paneldatamodeller, forteller Asphjell.

- En tilnærming med en statisk modell ga ikke meningsfulle resultater. Oppsummert fant vi det vanskelig å konkludere med en klar effekt av det nasjonale programmet, selv om barnedødeligheten er kraftig redusert i perioden vi studerte, sier han.

Spanske vinnere

Årets vinnerlag kom fra Universidad Carlos III i Madrid, som forøvrig var nummer to i fjorårets konkurranse.

Universiteit Maastricht ble nummer to. Fjorårets vinnere, Cambridge University, ble nummer tre.

Ytterligere detaljplasseringer blir ikke gitt.

Lærerikt

- Hva har dere igjen for å delta i en konkurranse som denne?

- Jeg vil si at utbyttet av å delta i konkurransen både er det å få brynt seg på nye og uvante problemstillinger under et mye større tidspress enn vanlig, og det å få treffe og utveksle erfaringer med likesinnede fra læresteder fra resten av verden, svarer Magne Asphjell.

- Flere av skolene som er med har et veldig godt rykte, og mange av studentene som deltar er faglig sett svært oppegående. I tillegg til at konkurranseformen er svært lærerik, gir dette oss deltakere en pekepinn på hvor vi selv står, slutter han.

Astrid Kunze
Astrid Kunze.
Foto: Arkiv

Sterk prestasjon

Øivind Anti Nilsen og Astrid Kunze er godt fornøyd med lagets innsats.

- Nivået er høyt. En rekke av lagene kommer fra store, tunge institusjoner som er blant de aller beste på dette området, sier Kunze.

- Å oppnå en delt fjerdeplass er sterkt. Det ser en ved å studere listen over lag som ikke kom seg til finalen i år. Der finner en bl.a. prestisjeinstitusjoner som New York University, London School of Economics, Oxford University og University of Copenhagen, supplerer Øivind Anti Nilsen.

Han mener økonometrilagets prestasjon er en indikasjon på at så vel kursinnholdet som studentene ved NHH er kommet opp på et solid nivå, men understreker at laget har lagt ned mye arbeid også utenfor undervisningen.



Øivind Anti Nilsen
Øivind Anti Nilsen.
Foto: Arkiv

Bredt bruksområde

Økonometri dreier seg primært om å utvikle og anvende kvantitative og statistiske analysemetoder for å gi økonomiske teorier empirisk innhold og å teste teoriene.

- Økonometri handler om å utføre kvantitativ analyse og å få et tallfestet utfall. Men det er på ingen måte utelukkende et teknisk fag. Det er et verktøy som kan brukes til å analysere mange relevante problemstillinger på en rekke områder, f.eks. innen makro, finans, arbeidsmarkedsøkonomi og - som i årets økonometrileker - utviklingsøkonomi, påpeker Nilsen.

- Vi gjorde det klart for laget vårt på forhånd at det ikke var om å gjøre å være verdensmestere i teknikalitet, men at de måtte kunne presentere konklusjonene sine på en god og forståelig måte. Samtidig vektla vi at de måtte ha arbeidsfordelingen avklart på forhånd, legger han til.

- Denne konkurranseformen gir god praktisk trening i dataanalyse, siden alt må knyttes til økonomiske spørsmål og kunne forklares for alle, samtidig som alt må skje fort fordi tiden er begrenset, sier Kunze.

- I tillegg er det gøy og motiverende for studentene å komme ut og møte andre studenter på samme nivå, legger hun til.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive