Forskningsmelding med klimafokus

Forskningsmeldingen illustrasjon

Regjeringen la i dag frem forskningsmeldingen. Som tittelen Klima for forskning antyder blir klimaendringer trukket frem som en sentral utfordring for både samfunnet og forskningen. Videre blir det presentert ni forskningspolitiske mål og lovet økning i bevilgningen til forskning.

24.04.2009 - Hallvard Lyssand


Kunnskapsdepartementet ved statsråd Tora Aasland la fredag ettermiddag frem Stortingsmelding nr. 30 (2008-2009) Klima for forskning.

Forskningsmeldingen skal i følge departementet peke ut kursen for norsk forskningspolitikk de kommende årene.

Regjeringens ambisjoner er at Norsk forskning skal møte de globale utfordringene, videreutvikle velferdssamfunnet og legge grunnlaget for morgendagens verdiskaping, samtidig som forskningen bidrar til å utvikle Norge som kunnskaps- og kulturnasjon.

Ett middel på veien til målet er ifølge departementets presentasjon økte bevilgninger til forskning.

"Den samlede forskningsinnsatsen skal utgjøre tre prosent av BNP, og de offentlige forskningsbevilgningene skal utgjøre om lag en prosent av BNP," heter det i en pressemelding.

Ni politiske mål

Det blir også presentert ni forskningspolitiske mål - fem strategiske og fire tverrgående.

De fem førstnevnte er
- Globale utfordringer
- Velferds- og forskningsbasert profesjonsutøvelse
- Næringsrelevant forskning på strategiske områder
- Bedre helse- og helsetjenester og
- Kunnskapsbasert næringsliv i hele landet.

De fire tverrgående målene er
- Et velfungerende forskningssystem
- Høy kvalitet i forskningen
- Internasjonalisering av forskningen
- Effektiv utnyttelse av resultater og ressurser

"De årlige forskningsbudsjettene skal innrettes mot de ni målene og samtidig stimulere til økt FoU-innsats i næringslivet," heter det.

Les utfyllende informasjon om de ulike forskningspolitiske målene i Kunnskapsdepartementets faktablad eller les Stortingsmeldingen

Lunken mottagelse

Forskerforbundet mener forskningsmeldingen i større grad enn tidligere kobler forskningens relevans til konkrete utfordringer i samfunnet, og er positiv til at Regjeringen ønsker å styrke forskningens betydning i løsningen av sentrale samfunnsutfordringer som energi og miljø, fattigdom, verdiskaping og velferd.

Samtidig mener forbundet at det mangler en målrettet bevilgningspolitikk som kan bidra til at målene blir innfridd.

"Forskerforbundet er også skuffet over at regjeringen ikke lanserer konkrete tiltak for å frigjøre mer tid til forskning for forskerne på universitetene og høyskolene. Dokumentasjonen av lite tid til FoU er massiv og det er tid for handling. Forskningsmeldingens forslag om nye tidsbruksundersøkelser er derfor ikke godt nok," heter det i en pressemelding fra forbundet.

Forskerskole og likestilling

NHH er spesifikt nevnt ett par steder i forskningsmeldingen.

I kapittel 9.4.6 Strukturering og gjennomføring av doktorgradsutdanningen blir den nasjonale nettverksforskerskolen i Business and Administration, som NHH er vertsinstitusjon for, trukket fram som et eksempel på en doktorgradsutdanning etter intensjonen.

I kapittel 10.3 Kvalitet i forskningen krever likestilling blir det dessuten nevnt at NHH og UiB fikk Kunnskapsdepartementets likestillingspris for 2008.

Les egen sak om prisen på Paraplyen


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive