Et innblikk i arbeidslivet
Som en del av UiB-studiet Praktisk informasjonsarbeid, har Liv Heidi Ekre vært utplassert i Informasjonsavdelingen på NHH ett par ganger i uken siden begynnelsen av mars. Sist fredag var hennes siste dag her, og avslutningsvis fikk hun i oppgave å skrive litt om hvordan hennes tid på NHH har vært.
27.04.2009 - Liv Heidi Ekre
Da jeg fikk tildelt NHH som min praksisplass i forbindelse med studiet ved UiB, ble jeg veldig overrasket. Som student ved det humanistiske fakultet, med bakgrunn hovedsakelig i kunsthistorie og kulturvitenskap, lurte jeg på hva grunnlaget var for å plassere meg på NHH. Jeg var skeptisk til at jeg i det hele tatt kunne bidra med noe. Ikke minst lurte jeg på hva slags utbytte jeg ville få av å være i praksis ved en institusjon, som har økonomi som sin hovedkompetanse.
Etter første møte med min kontaktperson, informasjonssjef Asle Haukaas, og noen av de andre ansatte i Informasjonsavdelingen, ble jeg gledelig overrasket og lettet. Jeg ble møtt av et hyggelig personale i et kontorlandskap som virket behagelig å jobbe i.
Ut fra informasjonen jeg fikk, skjønte jeg fort at arbeidet ville dreie seg om mer enn økonomi. Nå bare gledet jeg meg til å lære mer om hva Informasjonsavdelingen på NHH har ansvaret for.
Kulturforskjeller
På første arbeidsdag fikk jeg bekreftet noen av de fordommene en HF-student eventuelt må ha om NHH-studenter. Det var riktig nok god grunn til høy skjorteføring denne dagen. Nord-Europas største studentdrevne næringslivskonferanse, NHH-Symposiet, stod på dagsorden.
Siden H.M. Kronprinsen blant annet var en av foredragsholderne, kan man jo forstå at folk ville pynte seg litt. Jeg har riktignok mine tvil om at man ville funnet like mange pencilskjørt, stilletthæler, skjorter, slips og sleiker blant studentene på HF, selv om "krompen" skulle kommet.
Det er nok bare å innrømme at det er en viss ulik kulturmentalitet ved de to institusjonene, men det er nok ikke så mange forskjeller som mange trur.
Oppgave om NHH-konferanser
Under Symposiet fikk jeg blant annet gleden av å høre kronprinsens foredrag. Selv om det var det eneste foredraget jeg var til stede på, må jeg si jeg er imponert over hva studentene hadde fått til.
Ikke minst var det svært høy kvalitet på konferansen. Jeg vil si at en av NHH sine styrker i forhold til andre utdanningsinstitusjoner, er iveren og yrkesbevisstheten som NHH-studentene virker å ha. Det er forståelig at det er inspirerende for andre elever ved skolen å overvære en så profesjonell konferanse.
Konferanser, som er mye brukt på NHH, er sjelden vare for en "HF-er". Jeg har vel vært på flere konferanser disse fem ukene, enn i resten mitt 25 år lange liv til sammen.
At konferanser er et så viktig virkemiddel for NHH syns jeg er interessant. Derfor vil jeg i semesteroppgaven min prøve å diskutere NHH sin bruk av konferanser, og informasjonsavdelingens rolle i planleggingen av NHH-konferanser.
I et annet domene
Om jeg kanskje følte meg en smule annerledes enn NHH-studentene, følte jeg meg velkommen blant mine kollegaer. Flere av disse hadde studiebakgrunn med likhetstrekk med min egen, og to av dem var nyansatt for året.
Jeg skjønte fort at jeg hadde liten grunn til å være bekymret for at jeg ikke kunne bidra med noe, selv om jeg ikke hadde økonomisk fagbakgrunn. Det var rett og slett bare gøy å bli utfordret litt.
Jeg kunne faktisk ønske jeg hadde fått bli med på flere møter, for eksempel sammen med informasjonssjefen, slik at jeg kunne fått innblikk i alle oppgavene ved avdelingen. Man lærer også mye av å være passivt tilstede.
Journalistpraksis
I tiden min på NHH har jeg fått prøve meg som journalist for Paraplyen, der Jeg har gjort intervjuer og skrevet artikler og spalter.
Jeg fikk erfare hvor vanskelig det kan være å gjøre intervju uten forkunnskaper om temaet, og lærte dermed fordelen i å sette seg inn i intervjutemaet på forhånd. På den måten blir det selvfølgelig lettere å snakke med informanten, og dermed blir det lettere å notere relevant materiale under intervjuet.
På tross av dette har jeg også fått erfart at man kan klare å skrive noe, selv uten forkunnskaper. Skriveprosessen tar bare litt lenger tid, man må lese seg opp i etterkant og belage seg på litt hjelp fra informanten.
Jeg har også vært med på å gjøre andre informasjonsoppgaver. For eksempel har jeg vært med å gjøre medieanalyse, lage kommunikasjonsplan, utforme og sende ut invitasjoner til presse i forbindelse med Vårkonferansen etc. Utenom det skriftlige arbeidet har jeg fått sett hvordan man i en informasjonsavdeling jobber sammen som et team.
Til hjelp
Praksistiden min skulle fungere som et slags feltarbeid for semesteroppgaven min, samtidig var det ønskelig at avdelingen skulle føle at jeg var til hjelp og ikke bare en belastning.
De nyansatte, mediekontakten Karen Valsø og Paraplyredaktøren Hallvard Lyssand, var de som fikk tildelt hovedansvaret for å gi meg oppgaver.
I utgangspunktet er det nok vanskelig å gi arbeidsoppgaver til en uerfaren praksisstudent. Jobben ble vel ikke lettere når de selv var ganske ferske på arbeidsplassen, men jeg føler i hvert fall at jeg har fått utbytte av oppholdet og at arbeidsoppgavene jeg fikk tildelt var overkommelige for meg.
Jeg har også fått inntrykk av at avdelingen føler de har hatt nytte av mitt opphold.
En erfaring rikere
I tillegg til å ha fått et innblikk i hva kommunikasjonsarbeid kan innebære, er jeg blitt litt klokere når det gjelder hva jeg kan ønske å jobbe med i fremtiden.
Siden jeg i utgangspunktet hadde liten tro på at jeg kunne bidra med noe i informasjonsavdelingen på NHH, har det vært veldig nyttig og få erfare det motsatte. Det er en god erfaring, som jeg kommer til å ha i bakhodet når jeg skal begynne å søke jobb.
Det å søke på jobber hvor man kanskje må utfordre seg selv litt og tenke "utenfor boksen", trur jeg både er spennende og sunt. Foreløpig er jeg litt usikker på om jobbsøkingen min kommer til å skje fra høsten av eller om det blir master først.
Uansett har nok oppholdet her gjort at jeg har fått et klarere bilde på hva jeg er god på, og hvor jeg kan forbedre meg. Det har vært lærerik på mange måter, ikke bare rent faglig.
Takk for noen hyggelige arbeidsuker.
HF-student Liv Heidi Ekre har hatt praksisplass ved informasjonsavdelingen.
Foto: Hallvard Lyssand
|