Debatterer bistand i krisetider

NHH Aid

Finanskrise, klimakrise, matkrise, energikrise. Krisene står i kø. Hvilke konsekvenser får det for bistand? Har vi tid til å tenke på andre enn oss selv i krisetider? Dette er blant spørsmålene når NHH Aid inviterer til paneldebatt om bistand i krisetider onsdag 22. april.

20.04.2009 - Hallvard Lyssand


2009 er så langt et år preget av mange store kriser på ulike områder. De aller største taperne når det er krise er gjerne de aller fattigste.

Men hva skjer med folks engasjement for de fattigste når det er krise på hjemmebane? Har vi rom for å tenke på andre enn oss selv i tider når det trengs som mest?

Dette er en sentral problemstilling når NHHS-underutvalget NHH Aid inviterer til debatt i forbindelse med årets NHH Aid-konferanse onsdag 22. april.

Refleksjoner rundt bistand

I forlengelsen av engasjementsspørsmålet blir søkelyset rettet mot bistand.

For å sikre et fortsatt engasjement for verdens fattige er det viktig at vi nå reflekterer over resultatene av bistanden som Norge har gitt gjennom 60 år, konstaterer de arrangementsansvarlige, og følger opp med en rekke spørsmål:

Er bistanden det sentrale virkemiddelet i utviklingspolitikken? Kan vi og vil vi fortsette med bistand?

Hva er i så fall effektiv bistand? Er det best å gi penger over skatteseddelen gjennom staten og FN, eller er det bedre å gi direkte til frivillige organisasjoner? Hva gir best resultater?

Hvordan bør norske myndigheter forvalte bistanden? Er det effektiv bistand å gi penger direkte til staten i samarbeidslandet? Bidrar dette til oppbygging av staten/ demokratiet eller forsvinner bare pengene til korrupsjon? Er det da bedre å støtte frivillige organisasjoner i mottakerlandet?

For å debattere disse spørsmålene har NHH Aid konferansen invitert Norad-direktør Poul Engberg-Pedersen, generalsekretær i Plan Norge, Helen Bjørnøy, direktør for Christian Michelsens Institutt, Gunnar Sørbø og førsteamanuensis Rune Jansen Hagen fra Institutt for økonomi ved UiB.

Ordstyrer er kommunikasjonsdirektør i Norad, Eva Bratholm.

Før debatten holder NHH-professor Kjetil Bjorvatn fra Institutt for samfunnsøkonomi en innledning.

Konferansen er et samarbeid mellom NHH Aid, Norad og masterprofilen i Samfunnsøkonomi ved NHH.

- Arrangementet er åpent og alle er velkomne, sier arrangementsstyrer Petter Bjønnstu i NHH Aid.

NHH Aid-konferansen 09
Debatt: Bistand i krisetider

Dato: Onsdag 22. april
Tid: 16:15-18:00
Sted: Aulaen


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive