Agnar Sandmo utnevnt til NAS-medlem

Agnar Sandmo

NHH-professor Agnar Sandmo er utnevnt til Foreign associate i National Academy of Sciences. "Denne utnevnelsen henger svært høyt og er en anerkjennelse til Sandmo fra et internasjonalt forskningsmiljø," sier leder ved Institutt for samfunnskøkonomi ved NHH, Bertil Tungodden.

29.04.2009 - Hallvard Lyssand


U. S. National Academy of Sciences (NAS) meldte tirsdag at professor emeritus Agnar Sandmo er blant akademiets nye utenlandske medlemmer. Han er dermed innlemmet i et eksklusivt selskap.

Sandmo selv fikk først vite om utnevnelsen da han ankom Institutt for samfunnsøkonomi onsdag formiddag.

- Jeg er helt overveldet, var hans første reaksjon på det obligatoriske "hva føler du nå-spørsmålet" fra Paraplyen.

Tradisjonsrikt og med trangt nåløye

NAS er en privat organisasjon til fremme forskningen og dens nytteverdi i forhold til samfunnsmessig velferd, og ble opprinnelig ble stiftet av president Abraham Lincoln i 1863.

Vitenskapsakademiet har i dag litt over 2100 amerikanske medlemmer og ca. 400 såkalte "foreign associates". Blant dagens medlemmer er bl.a. rundt 180 nobelprisvinnere.

Årlig blir det tatt opp inntil 72 nye amerikanske medlemmer og inntil 18 utenlandske. For å komme i betraktning som medlem må en ha utmerket seg med fremragende forskning.

Bare akademi-medlemmer kan komme med formelle forslag til kandidater, og etter en nominasjons- og evalueringsprossess blir nye medlemmer tatt inn gjennom avstemming på akademiets årlige aprilmøte.

Sandmo blir andre nordmann i NAS. Lege og hjerneforsker Per Andersen fra UiO ble medlem i 1994.

Les mer om NAS her

- Henger svært høyt

- Denne utnevnelsen henger svært høyt. Bare litt over 60 økonomer er medlem av NAS, og samtlige er forskere på nobelprisnivå, så det er tale om et meget celebert selskap, sier professor Bertil Tungodden, som er leder ved Institutt for samfunnskøkonomi ved NHH.

- Utnevnelsen innebærer anerkjennelse til Agnar Sandmo fra et internasjonalt forskningsmiljø, og det er velfortjent. Sandmos forskningsbidrag har vært banebrytende på en rekke områder. Han er som kjent blant de mest siterte innen økonomifaget, og dette er atter en bekreftelse av hans posisjon, fortsetter Tungodden.

- Dette er dessuten en stor dag både for instituttet, NHH og hele det norske samfunnsøkonomiske miljøet, legger han til.

Glad for anerkjennelsen

Agnar Sandmo er medlem av flere vitenskapsakademi, har vunnet en rekke priser og har fått diverse utmerkelser og æresdoktorat.

På spørsmål om hva en utnevnelse som medlemskapet i NAS betyr for ham, konstaterer Sandmo at det neppe kommer til å endre måten han jobber på, men at han blir svært glad for at kollegaer viser at de setter pris på arbeidet hans.

- Alle trenger å bli verdsatt, og verdsettelse fra folk en selv setter pris på gleder veldig, sier han.

Mye å feire

Institutt for samfunnsøkonomi har flere grunner til å feire denne uken.

Som tidligere meldt er Agnar Sandmo og professor Victor D. Norman tildelt Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning innen humaniora og samfunnsvitenskap for 2009 for sine bidrag innen henholdsvis offentlig økonomi og internasjonal økonomi. Les mer

- Vi er stolte over at våre to mest markante forskere får denne prisen. Det er utvilsomt fortjent. Det er dessuten en ære for vårt institutt og en anerkjennelse av samfunnsøkonomisk forskning fra samfunnsvitenskapelig hold, sier instituttleder Tungodden.

I tillegg fikk amanuensis Laurence M. Jacquet Distinguished CESifo Affiliate Award for 2009 i under en CESifo-konferanse i München sist helg.

Agnar Sandmo
Professor emeritus Agnar Sandmo er utnevnt til Foreign associate i U. S. National Academy of Scienses.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive