- Sett en pris på CO2

Helge Lund (foto: Trond J. Hansen)

NHHs klimaprofessor Gunnar S. Eskeland tror ikke StatoilHydro vil lede oss ut av oljealderen, og Helge Lund (bildet) tegnet et bilde av en energisektor med økende kompleksitet under tidenes første NHH Forum.

04.09.2008 - Knut André Karlstad


Gunnar S. Eskeland
SKEPTISK. NHHs klimaprofessor tror ikke StatoilHydro vil lede oss ut av oljeepoken.
Foto: Trond J. Hansen

Tirsdagen var første gang Eskeland opptrådte offentlig i kraft av sin nye jobb som klimaprofessor ved Norges Handelshøyskole, og både han og Lund kom inn på temaet når oljen tar slutt. Eskeland sammenlignet oljealderen metaforisk med steinalderen.

- Steinalderen endte ikke fordi man gikk tom for stein, sa han, og stilte også spørsmål om StatoilHydro vil være den som leder an i utviklingen av alternative energikilder.

- Det vil være eksepsjonelt hvis en steineier ledet oss inn i en ikke-steinalder, konstaterte klimaprofessoren.

Markedet er løsningen

Konsernsjef Helge Lund talte på NHH for første gang siden 2005 tirsdag, og han la blant annet vekt på at StatoilHydro investerer mye i ny teknologi og utvikling av alternative energikilder.

- Det er ingen realistiske alternativer til olje, gass og kull de neste tiårene, sa Lund, men la også til:

- Vår produksjon har med god margin de laveste CO2-utslippene pr. produsert enhet.

Om klimaproblematikken var Helge Lund klokkeklar i sin tale:

- Sett en pris på C02, da har alle aktørene samme incentiv å forholde seg til. Det er ingen uenighet mellom StatoilHydro og norske myndigheter på det området. Statsminister Stoltenberg var veldig klar på at markedsmekanismen er den eneste måten å løse CO2-problematikken på.

Fusjonsforskning

Etter fusjonen mellom Statoil og Hydro ble det stilt spørsmål ved det nye selskapets satsning på forskning og utvikling. Ifølge konsernsjefen har FoU-budsjettet økt med 20 prosent på ett år.

- Vi investerer akkurat nå 65 milliarder kroner. Det er 196 års drift av Norges Handelshøyskole, fortalte Lund til de fremmøtte studentene i Aulaen.

Sammen med Paul N. Gooderham og nevnte Eskeland utgjorde Inger G. Stensaker panelet som kommenterte og diskuterte Helge Lunds innlegg. Stensaker er med i en forskergruppe som studerer fusjonen mellom Statoil og Hydro.

- Det som har vært gjort så langt har vært veldig imponerende. Men dere er ikke ferdige enda, sa Stensaker, som fremhevet mellomlederne i selskapet som nøkkelen til suksess videre i fusjonsprosessen.


Paul N. Gooderham
KULTURFORSTÅELSE. - Forklar svømming til en som ikke kan svømme. Pluss på geografisk avstand, språkbarrierer og mangel på tillit, sa Gooderham da han snakket om internasjonalisering.
Foto: Trond J. Hansen

Kulturell intelligens

Både Stensaker og Gooderham kom inn på den skandinaviske ledelsesmodellen i debatten. Et problem for norske selskaper som opererer internasjonalt er kulturforskjeller og manglende forståelse av dette. Norsk ledelse er lite hierarkisk og har et operasjonelt fokus i forhold til veldig mange andre land. For å lykkes trenger man kulturell intelligens, ifølge Gooderham.

- Den norske modellen har fungert bra i en norsk kontekst. Men den kan ikke fungere utenfor Norge uten betydelige "oversettelser", sa han.

Viktig møteplass

Rektor Jan I. Haaland ledet det faglige opplegget i Aulaen, og han var fornøyd da det første NHH Forum var over.

- Jeg er veldig godt fornøyd med arrangementet. Jeg synes vi fikk godt innblikk i noen av de store utfordringene et selskap som StatoilHydro står overfor, og fine illustrasjoner på hvordan slike utfordringer kan forstås og analyseres fra et faglig perspektiv. Det var også mange gode og relevante spørsmål fra studenter i salen, og så vidt jeg kunne bedømme gikk diskusjonene livlig i mindre grupper i kantinene etterpå. Så alt i alt ble dette første NHH Forum akkurat slik vi hadde håpet at det skulle bli. Jeg setter stor pris på at Helge Lund og StatoilHydro var villig til å bruke så mye tid og ressurser på et arrangement som dette, forteller han til Paraplyen.

Meningen er at NHH Forum skal etableres som et årlig arrangement, i samarbeid med næringslivet. Nå skal årets arrangement evalueres, før man eventuelt begynner å planlegge neste års konferanse.

- Jeg synes absolutt det er god grunn til å gå videre med et konsept som dette. Vi har behov for gode møteplasser der næringsliv og akademia i fellesskap kan fokusere på viktige utfordringer og problemstillinger, og NHH Forum er ment å være en slik møteplass, sier Haaland.


NHH Forum 2008
PANELDEBATT. Konsernsjef Helge Lund og fagpanelet fra NHH måtte svare for seg da salen fikk komme med spørsmål. Fra venstre: debattleder og rektor Jan I. Haaland, Inger G. Stensaker, Paul N. Gooderham, Helge Lund og Gunnar S. Eskeland.
Foto: Trond J. Hansen
NHH Forum i media

- Trenger kulturell intelligens
(E24 - 02.09.2008 19:23)

Heimføingar på NHH
(BA - 03.09.2008 06:00)

Lund møtte NHH-studenter
(offshore.no - 03.09.2008 10:55)



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive