- Engelsk er kulere
Hvorfor må nettsider som 123spill, MSN og djuice ha så mange engelske ord? Kristoffer (11) mener engelsk er kulere.
05.09.2008 - Kristin Risvand Mo
Alexander har en annen forklaring.
- Vi gidder ikke finne norske ord.
- Det finnes ikke norske ord, legger Victoria til.
NHH-forsker Ole Våge er imponert.
- Dette er gode grunner alle sammen. Her traff dere spikeren på hodet…
Ole Våge er doktorgradsstudent og forsker på laksespråket. Nå er han på besøk på Fjellsdalen skole sammen med førsteamanuensis Marita Kristiansen. De jobber sammen om NHHs skoleprosjekt under Forskningsdagene.
Lager ordliste
- Det er veldig kjekt å få komme ut i skolen og møte elever, se hvordan de jobber og lærer. Og så ønsker jeg å finne ut mer om hva de tenker om språk og bruk av engelsk versus norsk, sier Marita Kristiansen.
I løpet av tre hektiske uker skal de 23 elevene på 6. trinn saumfare nettsider som MSN, sonyericsson.no, 123spill og djuice etter engelske ord. Målet er å lage en ordliste med norske alternativer. Resultatet skal presenteres under Forskningsdagene 19. september.
Hvilke engelske ord bruker dere på norsk, spør Marita Kristiansen elevene.
SKOLEBESØK. NHH-forskerne Ole Våge og Marita Kristiansen skal forske på engelske ord i det norske språket sammen med 6. klassingene på Fjellsdalen skole.
Glosene kommer på løpende bånd.
- Champions League.
- Hva betyr det?
- Mesterligaen.
- Loading, det betyr lade.
- Lol
- Lol? spør Marita Kristiansen.
- Lol betyr laugh out loud, forklarer en elev.
- Ja, nå er dere inne på chattespråk. Vi kan også skille mellom allmennord og spesialord, forteller forskeren.
Blogger
Til mange gloser finnes det norske alternativer, men ikke alle. Elevene for utlevert et forskningsskjema (termpost) som de skal bruke til å registrere ord og foreslå nye norske ord. De får også beskjed om å gjøre deltakende observasjon hjemme og blant elevene på skolen. Underveis skal forskningsarbeidet skal dokumenteres i Photostory og på Forskningsdagenes blogg.
Marita Kristiansen er, som Ole Våge, imponert over refleksjonsnivået hos elevene.
- Prosjektet gjør at jeg får lyst til å finne ut mer om hva som skjer etter hvert som elevene blir større. Engelsk får jo mer og mer innpass i språket jo lenger opp i undervisningssystemet vi kommer. Dette gir tanker om mulige egne forskningsprosjekt om språkbruk.
- Det er også en unik mulighet å få reflektere over hva forskning innebærer for meg selv, for det er jo det Ole og jeg prøver å formidle. Hvilken nytte vår forskning på terminologi har for samfunnet, spør Marita Kristiansen.
Les om prosjektet på NRKs nettsider Utrendy med norsk på nettet og hør NRK Her og Nås reportasje 27. august om skoleprosjektet på lydfil:
Se hele programmet til Forskningsdagene i Bergen.
ENGASJEMENT. Engelske ord i dagligtalen kom på løpende bånd fra elevene på Fjellsdalen skole.
|