Disputas: Lederes håndtering av tid
Birthe Kåfjord Lange disputerer og holder prøveforelesning ved NHH fredag 7. november. Hennes avhandling har tittelen It's about Time. A study of How Norwegian Managers Handle Time at Work.
04.11.2008 - Red.
Kåfjord Lange vil også holde prøveforelesningen Toward a Nordic Perspective on Leaders Handling of Time: Possibilities and Limitations i Karl Borchs auditorium klokken 11:15-12:00 samme dag.
Selve disputasen går i Karl Borchs auditorium klokken 13:15. I bedømmelseskomitéen sitter førsteamanuensis Marcus Selart (NHH), professor Guje Sevón (Stockholm School of Economics) og professor Henrik Holt Larsen (Copenhagen Business School). Hovedveileder har vært professor Bjarne Espedal.
Prioritering og rapportering
Fokus i avhandlingen er rettet mot norske lederes håndtering av tid. Både kvalitative metoder (dybdeintervjuer med et utvalg mellomledere i en norsk finansinstitusjon) og kvantitative metoder (analyser er gjort i et utvalg på 3172 ledere) er benyttet i studien.
Det fremgår av studien at norske ledere, når de prioriterer egen tid på jobb, tar hensyn til egne interesser (som egen fremtidig karriere og fritidsaktiviteter), i tillegg til interne forhold i organisasjonen (som arbeidsmiljø og medarbeidernes trivsel) og virksomhetens eksterne forhold (som virksomhetens omdømme og samfunnsansvar). Lederne selv rapporterer å ta størst hensyn til interne forhold, etterfulgt av hensynet til eksterne forhold og hensynet til egne interesser.
Lederens tidsbalansering
Videre avdekkes at lederes tilgang til ulike typer ressurser har langt mindre betydning for deres opplevelse av å kunne prioritere egen tid på jobb enn tradisjonelt antatt. Ledere hevder gjerne at bedret tilgang til finansielle og menneskelige ressurser, ville gjort det lettere å prioritere tiden sin annerledes. Men funn i avhandlingen viser at dette ikke er tilfelle: tilgang til et knippe utvalgte ressurser betyr svært lite for ledernes opplevelse av å klare å balansere tiden sin på en måte de selv opplever som hensiktsmessig.
Videre fremkommer det at desto flere timer en leder i snitt jobber pr. uke, desto oftere opplever han/hun at daglige gjøremål fortrenger langsiktig planlegging og at de ikke klarer å sette av tilstrekkelig tid til å holde seg faglig oppdatert. Lange arbeidsuker påvirker også ledernes work/life balance; desto flere timer en leder jobber pr. uke, desto mindre fornøyde er de med balansen mellom arbeid og resten av livet.
Styres av rutiner
Siste del av avhandlingen er basert på en kvalitativ studie hvor målsettingen var å utforske hvordan norske ledere tenker omkring egen tidsbruk, og mer spesifikt i hvilken grad deres håndtering av tid er et resultat av valg. Studien avdekker store variasjoner med hensyn til hvor bevisste lederne er omkring egen tidsbruk. Selv om de fleste lederne i studien ga uttrykk for at tid var et sentralt tema for dem som ledere, viser det seg at flere av lederne i stor grad lar tiden sin på jobb styres av etablerte rutiner og vaner uten i særlig grad å ha noe bevisst forhold til hvorvidt disse rutinene eller vanene er hensiktsmessige, for eksempel i forhold til virksomhetens målsettinger. Videre fremkommer også at mens en del ledere primært er opptatt av å kalkulere konsekvenser av ulike alternative måter å prioritere egen tid på, er andre primært opptatt av håndtere egen tid på måter som de oppfatter er "passende" for en leder som dem selv. For bedrifter kan ledere som ubevisst lar egen tid på jobb bli styrt av det de opplever "passer seg" for en god leder være en stor utfordring, særlig i skiftende omgivelser hvor gårsdagens løsninger og vaner ikke nødvendigvis bidrar til morgendagens målsettinger.
Birthe Kåfjord Lange er i dag avdelingsleder i Amesto Business Partner i Bergen. Hun har Høyere Avdelings eksamen fra NHH, hun har vært ansatt som Universitetslektor og har undervisningserfaring fra en rekke ulike høyskoler.
|