Ung forsker i prestisjetidsskrift

Per Östberg

Per Östberg på Institutt for foretaksøkonomi har skrevet en artikkel om såkalte "neglected stocks" - et kontroversielt tema. Nylig fikk Östberg og hans medforfatter beskjed om at artikkelen vil bli trykket i det prestisjetunge Journal of Financial Economics.

07.05.2008 - Knut André Karlstad


Hypotesen er at det finnes enkelte aksjer som er "glemte" og fordi ikke alle har informasjon om disse aksjene genererer de meravkastning. Bakgrunnen er en tale Robert Merton holdt for American Finance Association i 1987, hvor han påpekte at ufullstendig informasjon blant investorer gjør at det oppstår et negativt forhold mellom antall aksjonærer og avkastningen.

Robert C. Merton
NOBELPRISVINNER. Robert C. Merton vant Nobelprisen i økonomi i 1997, sammen med Myron S. Scholes.
Foto: Harvard Business School

- Merton inkorporerte dette i en teoretisk modell. Hva han kom fram til var at det var meravkastning på aksjer som ikke alle kjente til. Vi tok for oss svenske data, som er veldig gode på å identifisere hvor mange individer som eier en aksje. De aksjene som færre individer eier genererer meravkastning, forklarer Östberg.

Het debatt

I følge konvensjonell finansiell teori skal ikke dette være mulig da det forutsettes at markedet til enhver tid har fullstendig informasjon om alle selskapene. Således vil ingen aksjer kunne gjemme seg bort i markedet, uten at prisen på aksjen reflekterer fremtidig avkastning.

- Folk ser på dette her på ulikt vis, og det er en ganske het debatt. Temaet er kontroversielt og ganske spennende, sier Östberg. - Spørsmålet er hvorfor disse meravkastningene overlever i likevekt, fortsetter han.

Östberg forklarer at når folk investerer kjøper de muligens helst aksjer de har hørt om fra før, og at det kan forklare hvorfor "neglected stocks" finnes.

Bonus i sikte

Artikkelen Does Investor Recognition Predict Returns? er skrevet sammen med Andriy Bodnaruk fra University of Maastricht, som tok doktorgraden sammen md Östberg i Stockholm i 2005. Å bli publisert i et så tungt tidsskrift såpass tidlig er ganske uvanlig.

- Jeg er veldig fornøyd, og det er et steg i riktig retning, forteller Per Östberg. Det har tatt ca. fire år å jobbe med artikkelen. Journal of Financial Economics ligger på NHHs liste over tidsskrifter som kvalifiserer til publikasjonsbonus når artikkelen kommer på trykk.

Som hjemmelekse

Å bli publisert er en møysommelig prosess, som det tar tid å komme inn i. Som regel presenterer man et førsteutkast på en konferanse før man sender inn manuskriptet til et spesifikt tidsskrift. Redaktøren får så en fremtredende forsker på feltet til å vurdere innholdet og til å skrive en uttalelse. Slik kan det gå frem og tilbake flere ganger før man eventuelt blir funnet verdig spalteplass.

- Man får veldig konstruktive tilbakemeldinger når det er så gode folk som leser det. Så jobber man videre med å implementere det de ba om, før man skriver et nytt utkast. Det er nesten som å ha hjemmelekse, forklarer Östberg.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive