Nytt Sandmostipend til ung forsker

Bård Harstad tildeles forskerstipend

Bård Harstad (34) ved Northwestern University i Illinois er den første som tildeles stipendet "The Sandmo Junior Visiting Fellowship in Public Policy". I følge instituttleder Bertil Tungodden er Harstad kanskje Norges beste unge forsker, og en mer enn verdig kandidat til å motta stipendet.

14.01.2008 - Tekst: Magne Krogstad Asphjell FOTO: Eivind Senneset


- For det første viser Harstad at han er en lovende forsker ved at han allerede er publisert i to av de tyngste økonomiske tidsskriftene. Han har også fått internasjonal anerkjennelse for flere av sine beste artikler. Ideene hans har stor gjennomslagskraft, i tillegg er han en utrolig god teoretisk økonom. Anerkjennelsen Harstad har fått for sitt arbeid er helt unikt for en 34-åring. Noe sånt er det nesten bare Agnar Sandmo som har oppnådd før ham, skryter Tungodden.

Ny pris
Det nye stipendet, som årlig skal deles ut til en ung og lovende forsker, gir muligheten til å gjøre forskningsarbeid ved NHH for en periode på fire uker.

Formålet med opprettelsen av stipendet er todelt.
- For det første ønsker vi å ære Sandmo og hans unike innsats. Både for hans egen forskning, og for det arbeidet han har gjort for å hjelpe andre - spesielt yngre forskere. I tillegg ønsker vi å knytte til oss lovende forskere. Forhåpentligvis kan et nettverk av unge talenter stimulere forskningen her ved NHH, og tilføre ny input utenfra. Stipendet kan i fremtiden også tildeles utenlandske forskere, forklarer instituttleder Tungodden.

Ikke glemt
Hovedpersonen selv er naturligvis stolt og glad for utmerkelsen.

- Det er en stor ære å få dette stipendet. Spesielt siden jeg har forsket innenfor noen av de samme fagområdene som Agnar Sandmo. I tillegg synes jeg det er veldig hyggelig å få denne anerkjennelsen fra NHH når jeg nå bor og arbeider i USA. Jeg mister jo naturlig nok en del kontakt med Norge og det norske forskningsmiljøet. Derfor setter jeg stor pris på oppmerksomheten fra NHH, sier en fornøyd Harstad.
Samarbeid på tvers av landegrenser er for øvrig et fagområde hvor Harstad har lagt ned mye av sitt forskningsarbeid.

- Jeg har veldig grovt sagt fokusert mye på internasjonalt samarbeid i min forskning. Mer spesifikt har jeg blant annet sett på forhandlingsregler og stemmeregler, for eksempel i EU, og hvordan dette påvirker samarbeidet mellom land. Jeg har også sett på hvorfor politiske områder trenger forskjellige stemmeregler, og hvorfor disse kan forandre seg over tid.

Klimaproblematikk
Harstad har de siste dagene vært på norgesbesøk, blant annet for å holde et foredrag i forbindelse med stipendtildelingen. Han reiser nå tilbake til Illinois, og returnerer til NHH i august for å ta fatt på utvekslingsperioden.
- I og med at dette ligger såpass langt frem i tid er det litt vanskelig å si akkurat hva jeg kommer til å bruke ukene på, men jeg regner med at det ikke blir noe langt unna temaene jeg har forsket på i den senere tid, altså prosjekter innenfor internasjonale avtaler. Jeg har kanskje spesielt lyst til å se på den avtalen som skal erstatte Kyotoavtalen. Det er både aktuelt og passer godt med min øvrige forskning, forteller Harstad.

- Motivasjonen min er ikke bare å finne kuriøse eller interessante problemstillinger for så å sette meg inn i disse, men kanskje mer å grave dypere i samfunnsproblemer som jeg ser eksisterer. Jeg mener miljøspørsmål og internasjonalt samarbeid er veldig viktig, og kanskje spesielt kombinasjonen av disse temaene. Det er spesielt motiverende for forskningen at internasjonalt samarbeid ofte er ineffektivt og lite i omfang, og at det finnes et så stort forbedringspotensial.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive