Ny samarbeidsstrateg på SOL
Aksel Rokkan (42) er ansatt som ny førsteamanuensis på institutt for strategi og ledelse. Midt i flyttingen fra SNF tok han seg tid til å svare på noen spørsmål om sin nye stilling.
21.01.2008 - Magne Krogstad Asphjell (tekst og foto)
Hvorfor SOL?
- Det enkle svaret er vel at NHH er Norges fremste forskningsmiljø innenfor økonomiske og administrative fag. I tillegg har jeg jo bodd i Bergen i tyve år og naturligvis ventet på den åpningen som nå bød seg. Det er en veldig sterk konkurranse om stillinger her på huset, mens man paradoksalt nok har en stor mangel på folk i resten av landet. Bildet henger sammen med NHHs sterke konkurranseposisjon, sier Rokkan.
Etter å ha gjennomført sin høyere utdanning helt opp til fullført av doktorgrad ved NHH, har Rokkan siden '95 vært tilknyttet SNF. Til sammen har det blitt 20 år som innflytter i Bergen.
- Uten å ha mistet dialekttonen, spøker nordlendingen.
Strategisk samarbeid
I sin doktorgradsavhandling arbeidet Rokkan med interorganisatoriske relasjoner, populært omtalt som strategisk samarbeid mellom bedrifter.
- Avhandlingen dreide seg om frivillige kjeder. Siden dette har jeg jobbet med kjededrift og kjøper-selger-relasjoner. Hvordan designer du et strategisk samarbeid, og hvordan styrer du dette underveis. Her har jeg blant annet jobbet sammen med Professor Sven Haugland, forklarer Rokkan.
Rokkan forventer at fremtidig forskningsarbeid hovedsakelig vil ligge innenfor samme tematiske område som før.
- Akkurat nå er jeg i en fase hvor jeg holder på å avslutte en del prosjekter samtidig som jeg har planer om å starte på en del nye. Jeg sitter med interessante data fra tidligere gjennomførte forskningsprosjekter, og uten å gå i detalj kommer jeg fortsatt til å jobbe med styringsproblemer innenfor strategiske samarbeid.
Aksel Rokkan har vendt tilbake til faderhuset.
Foto: Magne Krogstad Asphjell
Grunnforskning eller? Etter å ha vært tilknyttet SNF gjennom mange år har Rokkan et bredt perspektiv på bidraget fra egen forskning, og erkjenner at arbeidet kan tjene flere funksjoner.
- Jeg vil kanskje si at når man driver med grunnforskning som jeg stort sett har gjort til nå, er man med og bidrar til den kunnskapsbasen som finnes innenfor et fagfelt. En annen grunn er at du bygger din egen kompetanse som du igjen kan overføre til studenter. Mange er veldig opptatt av den konkrete og kortsiktige betydningen for næringslivet, og grunnforskning bidrar selvfølgelig indirekte i forhold til næringsliv også. Skillet mellom grunnforskning og anvendt forskning er ikke så stringent som mange vil ha det til, påpeker Rokkan.
Hva gjør du om fem år?
- Jeg har jo akkurat tiltrådt i denne stillingen, så jeg regner med at jeg fortsatt befinner meg her og underviser innenfor samme tema. Å tiltre stilling her kan på mange måter for meg beskrives som å komme tilbake til "faderhuset", sier Rokkan til Paraplyen.
|