Stor digital satsing for NHH
I slutten av januar la NHH ut et anbud for utvikling av virksomhetsportal som skal føre høyskolen inn i en ny digital æra. Men hva er en virksomhetsportal, og hva betyr det for NHH?
14.02.2008 - Kristian Tindeland Marthinsen
Paraplyen har tatt en prat med styringsgruppeleder for portalprosjektet, prorektor Gunnar E. Christensen.
Hva er en virksomhetsportal?
- En virksomhetsportal er et nettsted som gir brukerne omfattende mulighet til å samhandle og dele kunnskap og erfaringer med hverandre og med omverdenen. Et kjennetegn ved en virksomhetsportal er at den har høy brukervennlighet og skal dekke brukernes behov for IT-verktøy og tilgang til informasjon på nettet.
Hvorfor ønsker NHH å utvikle en virksomhetsportal? - Ved hjelp av portalen skal vi tilby den enkelte ansatte en elektronisk arbeidsflate som er tilpasset de oppgaver den ansatte har ansvar for. Virksomhetsportalen skal gi brukerne enkel tilgang til relevant informasjon og nødvendige verktøy. Brukerne kan dessuten selv tilpasse arbeidsflaten ved å legge til ønskede tjenester.
- Hertil kommer at portalen gir helt nye muligheter for saksbehandling. I tilknytning til innføring av portalen vil arbeidsprosessene derfor bli tilpasset slik at vi utnytter disse mulighetene.
- Et vesentlig poeng er dessuten at virksomhetsportalen vil være et virkemiddel til å presentere NHH mer effektivt og dynamisk på Internet.
Hvilken nytte har det for NHH?
- Portalen vil i sterkere grad knytte studenter, forskere, administrativt ansatte og eksterne brukere sammen. NHH får utvidede muligheter til å dele kunnskap og erfaring med andre utenfor høyskolen. Forskere kan for eksempel lage sitt eget forskningsnettsted hvor de kan invitere eksterne forskere til å delta. En virksomhetsportal vil dermed bidra til kunnskapsutvikling og forskningsformidling, og slik støtte opp om NHHs strategi.
- Dessuten bør portalen bidra til raskere saksbehandling og høyere kvalitet i saksbehandlingen.
Vil ikke det føre til store endringer for brukerne - både ansatte og eksterne?
- Jo, det vil det naturligvis gjøre. Med en virksomhetsportal vil spesielt T/A-personalet få en helt ny arbeidsflyt og nye rutiner, men vi håper jo at omleggingen vil oppfattes som et fremskritt.
Hvor langt er NHH i prosessen, og hva har blitt gjort til nå? - Nå har vi nettopp sendt ut et anbud med svarfrist 28. februar. Før det har det blitt gjort en hel del arbeid. Det er laget en portalstrategi, vi har kartlagt noen av kjerneprosessene ved NHH, og vi har bestemt oss for fremgangsmåte i anbudsfasen. Vi vil bruke en anbudsprosess som kalles konkurransepreget dialog. Det er en anbudsform som gir oss muligheten til å kommunisere med potensielle leverandører underveis i prosessen. Fremover skal det jobbes med å skrive en kravspesifikasjon og opprette en intern prosjektorganisasjon.
Hvem er det som skal delta i prosjektet? - Portalprosjektet er delt inn i tre delprosjekter som går på innhold, prosesskartlegging og teknisk utvikling. NHH må ha egne delprosjektledere for hver av disse. Og så trenger vi en ressursgruppe av forskere og administrativt ansatte som skal hjelpe oss med å kategorisere og prioritere arbeidsprosesser og tilgjengelige verktøy. I tillegg ønsker vi å etablere en ressursgruppe som kan holde prosjektorganisasjonen i ørene.
Er det mulig å si noe om når NHH vil ha en operativ virksomhetsportal på plass?
- Det er for tidlig å si. Vi planlegger oppstart av selve prosjektet like før sommeren, og da avhenger ferdigstillelsen blant annet av hvilken leverandør som blir valgt, forteller prorektor til Paraplyen.
|