Solenergi ingen boble

Erling Paulsen

- Solenergi er ikke en boble, hevder Erling Paulsen i Elkem Solar. Solenergiproduksjonen har i den siste tiden økt med 60-70 prosent hvert år. Dette er ikke ulikt tilstandene rett før den beryktede IT-boblen.

15.02.2008 - Jens Frølich Holte


Paulsen mener det likevel er vesentlig forskjell på de to bransjene. Selv om begge bygger på antakelsen om stor vekst i fremtiden, har de fleste solenergiselskaper allerede en betydelig inntjening.
- IT-selskapene fikk nærmest mer hyllest jo større underskudd de hadde. Mange solenergiselskaper tjener allerede gode penger, sa Paulsen da han holdt gjesteforelesning for tredjeårsstudentene ved NHH onsdag 13. februar.

Likevel har børsutviklingen til Norges største solenergiselskap, REC, vært langt fra en solskinnshistorie i 2008. Den siste måneden har selskapet mistet litt over halvparten av sin børsverdi.

Erling Paulsen
Erling Paulsen fra Elkem Solar holdt gjesteforelesning på NHH onsdag.
Foto: Jens Frølich Holte

Konsolideringer
Solenergi forsyner kun 0,1 prosent av samlet energiforbruk i verden. Det er mange små aktører, og etter hvert som markedet modnes vil man i følge Paulsen se at mange selskaper går konkurs, kjøpes opp eller slå seg sammen.

I dag er det over 160 selskaper som hevder at de skal produsere silisium til solindustrien. Paulsen er lite optimistisk i forhold til de minste selskapene i bransjen.

- De aller fleste av disse er så å si helt uten erfaring fra denne industrien, og jeg tror to tredjedeler av disse selskapene vil forsvinne i løpet av de neste 5-6 årene, spår Paulsen.

Under statens vinger
Foreløpig kan solkraft kun være konkurransedyktig så lenge subsidiene er store nok. Tyskland har sjenerøse tilskuddsordninger for solkraft, og kan derfor skilte med størst kapasitet på solenergi.

I enkelte energimarkeder har solkraft allerede vist reell konkurranseevne. Prisstrukturen på strøm i California er litt spesiell. Der er kraftprisen høyere i de tidene på døgnet når etterspørselen er størst. Det har åpnet for alternativ energi.

- Når alle airconditionanleggene snurrer og går i varmen, er forholdene nemlig perfekte for solenergi, avslutter Paulsen.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive