Eksamensperler fra Nordhaug
Odd Nordhaug har akkurat kommet med en ny bok spekket med fornøyelige eksamenssitater. Professoren er også aktuell med flere bøker i høst.
22.08.2008 - Knut André Karlstad
Eksamensperler er en 100 siders samling eksamenssitater av den morsomme sorten.
- Jeg har sensurert mye gjennom mange år, og fant ut at sånne pussige formuleringer var noe å samle på. Eksamenssituasjonen er jo ganske spesiell med stress, folk får ikke sove natten før osv., forteller Nordhaug.
Boken er et godt eksempel på det, og er spekket med besvarelser, utredninger og definisjoner av typen "Vi kan trekke et skille mellom grupper som er dannet av mennesker og den motsatte typen grupper".
EKSAMENSPERLER. 100 sider spekket med morsomme eksamenssitater er et av Odd Nordhaugs bokprosjekter i år.
Oppfølger kommer
Sitatene er alle hentet fra eksamensbesvarelser Nordhaug selv har sensurert, og illustrasjonene er ved Eldar Vågan, mest kjent som gitarist i Vazelina Bilopphøggers.
- Sitatene er faktisk i liten grad fra NHH. De er samlet fra mange forksjellige fagområder som mediefag, psykologi, økonomi, organisasjon, ledelse og sosiologi, sier Nordhaug, som garanterer at det kommer en oppfølger etter hvert.
Retorikkens kunst
I tillegg til eksamensperlene er Nordhaug og Hans-Ivar Kristiansen i disse dager ute med tredje bind i en serie bøker om retorikk. Retorikk, juss og rettferdighet har spesielt fokus på retorikkens betydning innen jussen, og inneholder blant annet fire klassiske tekster fra Cicero, Zola, Alf Nordhus og Petter Wessel Zapfe.
- Formålet med disse bøkene om retorikk er å kaste lys over språkanvendelsen og bidra til økt språklig bevissthet blant profesjonsgrupper og ledere. Hvor mye lærer man for eksempel på BI og NHH om språkbruk? Innen kriser og krisehåndtering er det veldig mange toppledere som opptrer klossete, eller muligens har rådgivere som ikke er så veldig gode på det området, hevder Nordhaug.
Hermer etter naboen
Han tror handelshøyskolekandidater har godt av å bli flinkere til å beherske retorikkens kunst. Rett og slett fordi de fleste av dem blir ledere.
- Detter jo folk som skal utforme strategier og visjoner. Det ender ofte med at man gjør som alle andre gjør, og hva er vitsen da?
Meningsfullt
En ny bok i serien av retorikk-antologier er også på trappene, og den skal dreie seg om etikk og ledelse. Odd Nordhaug gir seg ikke som forfatter med det første.
- Jeg synes det er veldig moro å skrive og gi ut bøker. Og så lenge de blir lest, er det noe som gir mening, avslutter han.
|
|
Utvalgte perler
"Jeg ser meg nødt til å forutsette
at det dårlig kopierte fotografiet
oppgaven ber om at skal for-
tolkes og analyseres, ser ut som
en søppelplass og besvarer opp-
gaven deretter."
"Det finnes 1000 definisjoner på
makt, men jeg har valgt en:
Kunsten å få noen til å gjøre det
stikk motsatte av hva de i ut-
gangspunktet hadde planlagt."
"Denne modellen, som jeg selv
har utarbeidet nettopp nå, er i
og for seg ganske logisk,
synes jeg i alle fall selv i etter-
kantens klare lys."
"Jeg vet, blant annet fra mine
gamle besteforeldre, at folk
skulket skolen lenge før videoen
kom, så vi kan ikke legge
skylden på den."
Les tidligere NHH-direktør Geir
Kjell Anderslands anmeldelse av Retorikk, juss og rettferdighet
i BT 18. august.
|