Praktbok om Antarktis
I disse dager kommer en stor bok om de viktigste epokene i den norsk-antarktiske historien. Professor i økonomisk historie, Bjørn L. Basberg fra Institutt for samfunnsøkonomi, er en av forfatterne.
01.12.2008 - Knut André Karlstad
- Anledningen er det internasjonale polaråret. De som har skrevet er folk som har vært sentrale i norsk polarforskning og forvaltning. Boken har et hundreårs perspektiv, fra den norske erobringen av Sydpolen, til aktiviteten der i dag, forteller Basberg om prosjektet.
OMSLAG. Forfatterne bak boken er Rolf Trolle Andersen, Bjørn L. Basberg, Tor Boman-Larsen, Jan Erling Haugland, Birgit Njåstad, Olav Orheim, Torkild Tveraa og Jan-Gunnar Winther (redaktør).
Foto: Schibsted Forlag
Det er en erfaren gruppe forfattere som står bak bokprosjektet, blant annet den kjente biografen Tor Boman-Larsen, som tidligere har skrevet boken om Roald Amundsen, og polarforsker Olav Orheim, som er en av de personene som har besøkt Antarktis mest.
- Jeg har skrevet to kapitler. Det ene er om hvalfangstnæringen, som har vært et av mine forskningsfelt i mange år. Det var en stor næring, og viktig for utviklingen av området. Uten hvalfangsten hadde vi ikke hatt Dronning Mauds land. Så hvalfangsten er viktig av flere grunner. Så har jeg skrevet et kapittel som heter Nye næringer i Antarktis - Streng kontroll i sårbart miljø. Der skriver jeg om dagens næringsaktivitet i hele regionen, hvor også Norge er involvert. Man har krillfiske, turisme og en tredje næring Norge er delaktig i er skipstransport, sier Basberg.
Rikt og sårbart
Det internasjonale polaråret har blitt markert helt siden mars 2007 og omtales som et av de største internasjonale forskningssamarbeidene noensinne. I 2009 er det femtiårsjubileum for Antarktistraktaten, også det en milepæl. Traktaten sørger for å begrense næringsutnyttelsen av dette sårbare kontinentet, som ifølge Basberg er rikt på naturressurser som kull, mineraler og olje.
Basberg skal selv ned til Antarktis på forskningsopphold i mars.
- Jeg har vært der flere ganger, og skal ned igjen til vinteren også, til øyen Syd-Georgia, forteller han.
|