Økonomisk nedtur for NHH
Styremøtet for NHH sist torsdag ble preget av økonomirapport og kommende års budsjett for høyskolen.
05.11.2008 - Asle Haukaas
Det så ganske så lyst ut for NHH i 2009 da statsbudsjettet ble lagt fram i oktober med et tilsynelatende romslig budsjettforslag. I styremøtet 30. oktober kom nedturen. Universitets- og høgskolesektoren får ikke på langt nær full kompensasjon for lønns- og prisstigning samt økte pensjonsutgifter. Dette rammer også NHH.
Styret tok dermed ingen stor diskusjon på forslag til nye tiltak på til sammen 24 millioner kroner. I stedet ble det en diskusjon om muligheter for reduksjon av eksisterende drift, herunder sterkere prioritering av hvilke tiltak som skal videreføres i 2009.
Ledelsesmodell, eierskap og alumni
I forrige styremøte ble det vedtatt å fortsette med dagens ledelsesmodell på NHH, men styret bad om en oppfølgingssak på en rekke forutsetninger for å få denne modellen til å virke bedre. Ledelsen la fram en sak om forbedringer av beslutningsprosessene internt. Styret vedtok dette med tillegg om at forslagene knyttet til forbedrede beslutningsprosesser og å sikre større endringsevne realiseres fortest mulig.
Styret tok til orientering at adm.dir. vil ta initiativ til å utrede NHHs samarbeid med og eierskap i selskaper. Arbeidet skal støtte opp om målene i nytt strategisk handlingsprogram og bidra til avklaring i forhold til spørsmål og pålegg fra Kunnskapsdepartementet. Dette forutsetter klare resultatmål for NHH sine eierinteresser, og retningslinjer for hvordan aksjer skal forvaltes.
Det er også foreslått en endring i vedtektene til Stiftelsen Samfunns- og næringslivsforskning (SNF). Endringen reduserer antall styremedlemmer fra syv til seks etter at Nærings- og handelsdepartementets representant går ut. Samtidig ble professor Lars Mathiesen oppnevnt som ny representant fra NHH etter Kåre Petter Hagen.
Styret vedtok ny strategisk satsing med spissing inn mot tre hovedområder for NHH Alumni i tråd med anbefaling fra Alumnirådet. Disse områdene er mer fokus på faglig oppdatering, flere gode møteplasser som alumnitreff og økt rekruttering til nettverket. Styret fikk også en statusrapport for NHH Alumni fem år etter den første spede oppstarten. Denne er blant annet basert på to ferske brukerundersøkelser og brukerstatistikk fra alumninettverket.
To eksamener årlig
Mest debatt skapte et forslag om å redusere muligheten til å avlegge eksamen i de såkalte "sjettesemesterskursene" også i høstsemestrene, enten som augusteksamen eller ordinært i eksamensperioden november-desember. Et forslag var at eksamen i disse fagene, som altså går sjette og siste vårsemester på bachelornivå, kun skal være mulig å ta om våren. Styret vedtok et annet alternativ som sier at det minimum skal være to eksamener årlig. Hvordan dette vil bli endelig utformet, er opp til Programutvalget for bachelorutdanningen.
|