Budsjettsituasjonen

Ragnar Fagereng (foto: Paul Sigve Amundsen)

Adm. dir. Ragnar Fagereng ønsker å komme med enkelte presiseringer i kjølvannet av sist ukes oppslag på Paraplyen, vedrørende forrige styremøte.

10.11.2008 - Ragnar Fagereng


Ingen dramatikk, men budsjettsituasjonen for 2009 vanskeligere enn først antatt

Reaksjoner etter forrige ukes oppslag i Paraplyen kan tyde at noen tror at nå har kanskje finanskrisen også nådd NHH rent budsjettmessig. Det er ikke tilfelle.

Budsjettet til NHH vokser merkbart i 2009 sammenliknet med 2008. Økningen i statsbevilgningen er på 24 millioner og det utgjør en vekst på ca. 8,5 prosent. Dette var også forventet som følge av at NHH er inne i en periode med voksende aktivitet og av dette følger både voksende inntekter og utgifter. Når det som i første omgang så ut som et godt budsjett for NHH nå oppfattes som et vanskelig budsjett skyldes dette helt spesielle forhold knyttet til bl.a. manglende kompensasjon for økte lønns- og pensjonsutgifter for hele sektoren.

Det viser seg at årets lønnsforhandlinger har gitt en lønnsvekst som er vesentlig høyere enn det som institusjonene fikk i lønns- og prisindeksregulering i budsjettet. Regjeringen har i St prp 1 lagt opp til at institusjonene skal få en indeksregulering i budsjettet for 2009 på 4,4 - 5,0 prosent for lønnsutvikling. Universitets- og høyskolerådet har gjennomgått budsjettallene for de større institusjonene og her viser det seg at merkostnadene viser tall fra 6,8 til 7 prosent eller en merkostnad på ca. 2 prosent.

For NHH er merkostnadene beregnet til i overkant av 2 prosent. Det mangler 4,1 millioner for å dekke vår lønnsøkning i 2009, og dette er bare en del av problemet. Det må nemlig i tillegg tas hensyn til at Statens Pensjosnskasse 26. september i år har varslet institusjonene om at det i 2009 blir en økning i premiesatsen på 1,87 prosent. For NHH innebærer det at underdekningen vokser med ytterligere 2, 8 millioner.

Universitets- og høyskolerådet har pekt på disse forhold i et brev til Finanskomitéen, KUF-komitéen og Kunnskapsdepartementet. Rådet har også pekt på at det har vært underdekning også i 2006 og 2007 og totalt sett innebærer dette at de alle fleste institusjoner må redusere sine aktiviteter og da i første rekke gjennom lavere bemanning.

Når NHH er bedre stilt enn de fleste skyldes det at vi som sagt er inne i en periode med voksende aktivitet, hvor vi nå har et større antall studenter som følge av den tidligere vedtatte økning i antall studieplasser, som følge av overgangen til femårige studier. Vi får i 2009 en særskilt inntektsøkning som følge av økt produksjon i budsjettet som tilsvarer omtrent den underdekning som her er beskrevet og dermed kommer vi i en tilnærmet nullsituasjon. Det er likevel et stort minus: Den øvrige inntektsvekst som skyldes økt produksjon i 2007 var forventet og er blant annet lagt til grunn i langtidsbudsjettet og går med til blant annet en mindre planlagt økning av fagstaben.

Økt aktivitet gjennom flere studenter innebærer blant annet flere eksamener og veiledninger og uten en reell økning av utgiftene til slike forhold så blir dette i lengden en uholdbar situasjon. I tillegg får NHH i 2009 en utfordring som følge av at underforbruket reduseres. Slik det ligger an nå reduseres underforbruket ytterligere i 2008 og det innebærer mindre penger å rutte med i 2009.

Alt i alt medfører ovennevnte forhold ingen stor dramatikk, men det blir dermed også i 2009 svært lite handlingsrom til nye tiltak. Nye tiltak vil måtte finansieres dels gjennom innsparinger, omprioriteringer og eventuelt ved bruk av oppsparte midler (virksomhetskapital). Dette skal det arbeides videre med fram til det endelige budsjettmøtet i Styret 18. desember.

Kommentér: NHHs budsjett for 2009

Tråd Sender Siste innlegg



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive