Eivind Reiten om Norge i verden

Konsernsjef Eivind Reiten snakket om Hydro og Norge i en globalisert økonomi under Lehmkuhlforelesningen onsdag 26. september. For en fullsatt Aula delte han sine visjoner for fremtidens industriutvikling, samfunnsansvar og energieventyret.

27.09.2007 - Per Bjarte Ulvedal Nes


NHH-rektor Jan I. Haaland og Eivind Reiten foran statuen av Kristoffer Lehmkuhl.
FOTO: Helge Skodvin

Over 700 studenter, politikere og næringslivsrepresentanter møtte opp for å høre Reitens foredrag, og det var en stolt konsernsjef som trakk de store linjer ut av de siste årenes utvikling.

- Det er få som forstår hvor viktig veksten i Kina er for Norge. Den øker prisene på våre eksportvarer samtidig som den reduserer prisen på våre importvarer. Det øker både Hydro og Norges velstand mye. Men globaliseringen fører også til at norsk industri må tilpasse seg stadig flere og dyktigere globale aktører. Det gjør store omstillinger nødvendig, konkluderte Reiten.

- Man blir ikke populær av å omstille, men så er industrielt lederskap heller ingen popularitetskonkurranse, sa Reiten.

Et tradisjonsrikt Hydro har endret seg i takt med sine omgivelser. De har gått ut av mange forretningsområder for å kunne være konkurransedyktige i sine kjernefelt. Om fem dager går Hydro også ut av olje og gass og blir et rendyrket aluminiumsselskap.

Fusjonen mellom Statoil og Hydro
I Norsk sammenheng var det viktig med konkurranse om utvinningen av naturressurser, men nå er den langsiktige suksessen mer avhengig av det som skjer utenfor Norge. I konkurransen med giganter trengs den styrken som fusjonen mellom Statoil og Hydro skal gi.

- Fusjonen må forstås med utgangspunkt i fremtidens utfordringer, sa Reiten og viste til hvordan globaliseringen har økt konkurransen om ressursene. Det blir stadig vanskeligere å utvinne ressurser, dermed går det mer penger inn i forskning og utvikling per fat olje. I tillegg er prosjektene stadig større og mer komplekse. Derfor er det viktig å være stor.

Samfunnsansvar
Reiten argumenterte for at målestokken for samfunnsengasjement til Norsk industri bør forandres.

- Industrien bør måles på hvor mye verdier vi greier å skape ved å legge beslag på mindre av samfunnets knappe ressurser, sa Reiten i klar kontrast til å vektlegge hvor mange arbeidsplasser man skaper.

I vår tid er det arbeidskraft en svært knapp ressurs. Derfor er det en grov forenkling å regne det som en samfunnsdyd å beslaglegge mest mulig arbeidskraft. Reiten viste til hvor mye Hydro har økt produktiviteten per arbeider som et eksempel på god forvaltning av ressurser.

Arbeidskraft er bare en av ressursene som må utnyttes maksimalt De siste 15 årene har utslipp av klimagasser fra norske anlegg blitt redusert med 65 prosent.

- Det er en slik energieffektivisering og miljøbesparelser som må til hvis vi skal hevde vår plass i industrien også fremover, oppsummerte Reiten før han ble klappet ned fra talerstolen.


Hele forelesningen er gjort tilgjengelig på www.nhh.no



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive