Internasjonal suksess for NHH
Ved høstens studiestart tok NHH i mot nærmere 200 nye internasjonale studenter. Det er nesten en dobling fra tidligere år. Også forskerstillinger og stipendiatstillinger ved NHH øker kraftig.
28.08.2007 - Kristian T. Marthinsen (tekst og foto)
Ferske Phd-studenter; Trond Halvorsen, Jiehong Kong og Zexi Wang
NHH har de siste årene satset sterkt på å øke den internasjonale profilen. I dag utgjør de utenlandske studentene nesten 20 prosent av den nye studentmassen som begynner ved høyskolen.
Undersøkelser viser også en økning i kvaliteten på de internasjonale studiene. Dette gjenspeiles blant annet i studentenes tilfredshet og den stadige økningen av utenlandske studenter.
Blant de nye studentene er det 42 masterstudenter i International Business (MIB). Det er nesten en dobling fra fjorårets 23 studenter.
Internasjonalt på alle nivåer
Mandag 20. august ble NHHs nye doktorgradsstudenter immatrikulert. Totalt 16 nye forskere fra forskjellige deler av verden blir nå del av NHHs Phd-program.
I tillegg er det flere av instituttene som de siste årene har satset hardt på å rekruttere internasjonale kandidater til forskerstillinger.
Nylig tiltrådte Iris Stuart som første kvinnelige professor ved Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap.
I høst får NHH også besøk av 140 utvekslingsstudenter fra utenlandske universiteter og høyskoler fra hele verden. 26 tyskere, 20 italienere, 16 franskmenn og 12 kanadiere kommer til Sandviken i høst. Og for første gang kommer det studenter fra Taiwan til NHH.
John Andersen, leder for internasjonalt kontor ved NHH, mener at gode relasjoner med andre internasjonale samarbeidsskoler er en av grunnene til det økte antallet. Dessuten tror han mye av skylden ligger hos studentene. Både de som kommer hit og de som reiser ut sprer gode rykter om NHH.
Utvekslingsstudentene Kongwei Chong, Astrid-Irene van Etten og Francesco Masci ønsker å lære mer om den norske shipping- og petroleumssektoren.
Søker norsk ekspertise
Kongwei Chong fra Singapore, Francesco Masci fra Italia og Astrid-Irene van Etten fra Nederland er alle interessert i "den norske modellen".
- Jeg er interessert i det norske perspektivet på petroleumsteknologi. Og jeg vil gjerne lære mer om nordmenns syn på verden, sier Astrid-Irene van Etten fra Nederland. Hun fikk anbefalt NHH på sitt studiested i hjemlandet.
I likhet med van Etten ser Kongwei Chong fra Singapore også frem til å lære mer om petroleums- og shippingbransjen.
- Å studere ved NHH kan være en fordel for meg dersom jeg vil gå videre med shipping i Singapore, forteller Kongwei Chong. Han ble oppfordret til å søke seg til NHH, og mottar til og med stipend for å studere ett semester i Norge.
Fornøyde studenter
Onde tunger vil ha det til at siden NHH er gratis, må kvaliteten på de utenlandske studentene som kommer hit være lav. John Andersen, kunne ikke vært mer uenig.
- Gjennomsnittet på GMAT-testen MIB studentene må ta ligger på 620 poeng, noe som plasserer dem blant de 20 prosent beste, så dette er jo stjernestudenter, sier han.
Internasjonalt kontor ved NHH høster stort sett bare lovord i ulike rapporter og undersøkelser. Norunn J. Økland ved internasjonalt kontor er forbauset over alle de positive tilbakemeldingene fra studentene.
- De er fornøyde med alt. De synes til og med det er forfriskende med været. Men de skryter også over at alt fungerer og at ting blir gjort. De er fornøyd over profesjonaliteten i Norge. Det eneste de ikke liker er det norske prisnivået, legger hun til.
Appetitt på opplevelser John Andersen synes det er viktig at de internasjonale studentene bruker oppholdet til å oppleve ting også utenom det faglige.
- Det er jo et spennende land og en spennende by de skal bo i, sier Andersen, men legger til at det stort sett ikke er noe problem. - De internasjonale studentene pleier å ha en stor appetitt på opplevelser.
Studentene som Paraplyen snakker med har nok ikke tenkt å sitte i ro på Hatleberg studenthjem under oppholdet i Bergen.
- Jeg vil nyte landet. Jeg vil ut på fjorden og opp i fjellet for å stå på ski, noe som ikke er mulig i Nederland sier van Etten.
- Jeg vil gjerne se hele Norge og noe av Skandinavia. Jeg håper å få se mye av landet, sier italieneren Masci.
|
|
|