Lakseeksportører må sikres markedsadgang

Et flertall av norske lakseeksportører mener konkurrentene har bedre markedsadgang enn dem. Det er spesielt konkurranse fra Chile som bekymrer eksportørene. De mener myndighetene bør jobbe mer aktivt for å styrke eksport av norsk laks.

06.09.2006 - Sigrid Folkestad


I forskningsrapporten Handelshindringer i laksenæringen. En analyse av laksenæringen, undersøker SNF-forskerne Inger Beate Pettersen og Bernt Aarset ulike typer av handelshindringer for norsk lakseeksport. Den ferske rapporten er nå tilgjengelig på www.snf.no.

Undersøkelsen har sin basis i en spørreskjemaundersøkelse blant norske eksportbedrifter og en intervjuundersøkelse gjennomført av Analysehuset. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd.

Ikke fornøyd med myndighetene
Åtti prosent av eksportørene mener at andre land har oppnådd bedre markedsadgang for laks enn Norge. Den viktigste konkurrenten er Chile.

Forskerne sier i forskningsrapporten at det kan synes som om norsk laksenæring ikke er fornøyd med norske myndigheters innsats for å sikre eksportørene markedsadgang. De mener myndighetene må handle mer langsiktig og proaktivt for å sikre bedre markedsadgang.

Det er ikke bare konkurransen fra Chile som vekker bekymring blant lakseeksportørene. I undersøkelsen forteller eksportørene at antidumpinganklagene og produksjons- og eksportbegrensningene oppfattes som svært betydelige for eksporten til EU og reduserer forutsigbarheten i markedsarbeidet.

Landbruk versus sjømat
Norske eksportører har liten tro på at WTO kan bedre markedsadgangen. De frykter derimot at fellesforhandlinger i WTO om fisk og landbruk vil føre til at sjømatsektoren vil bli skadelidende. Eksportørene mener at fisk og landbruk som næringer representerer forskjellige verdener som ikke har sammenfallende interesser.

Landbruket vil ha grenser og er avhengig av beskyttelse, mens fiskerinæringen er avhengig av eksport og vil ha frihandel. De mener forhandlerne står under sterkt press fra landbruket. Resultatet kan bli at sjømatnæringen blir stemoderlig behandlet til tross for at denne næringen er den nest viktigste eksportnæringen i Norge etter olje og gass.

Rapporten Handelshindringer i laksenæringen har et fokus på hindringer i forhold til organisering av markedsarbeidet, kundegrupper og salgsmåter og relasjoner. Studien ser også på handelsbarrierer i form av markeds- og kundeinvesteringer, nettverk, risiko og korrupsjon.

Barrierer for laksen
Pettersen og Aarset studerer om transport, logistikkutfordringer, markedskrav og internasjonale standarder utgjør viktige barrierer. De analyserer også viktige handelsbarrierer, herunder konkurrenter og markedsbegrensninger til norsk laks. Forskerne ser på norske eksportører sine vurderinger av handelspolitiske verktøy. Studien diskuterer hvilke effekter inngangsstrategier, valg av kundegrupper og salgsmåter og relasjoner kan ha på markedsarbeidet, markedsintegrasjon og markedsposisjonen til norsk laks.

Undersøkelsen omfatter også en komparativ analyse av eksporten til tre viktige markedsområder: EU, Russland/Øst-Europa og Japan. Her gir Pettersen og Aarset en analyse av eksportørenes oppfatninger av viktige handelsbarrierer samt deres vurdering av norske myndigheter handelspolitiske verktøy for å bedre markedsadgangen til norsk laks.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive