Silhuetten er ute
Historiens siste Silhuetten er kommet. Her finner du saker om endringsledelse med Christine Meyer og Inger Stensaker, strategien bak innkjøp av utenlandske fotballspillere og satsingen på NHH Alumnifond. Visste du at professor Odd Nordhaug har debutert som skjønnlitterær forfatter?
07.07.2006 - Sigrid Folkestad
- De to tidligere NHH-studentene Thorstein Selvik og Knut Espelid har tatt initiativ til et alumnifond ved Norges Handelshøyskole. De ønsker at pengegaver fra nåværende og kommende alumni vil bli et ytterligerebidrag til høyskolens akademiske utvikling.
- En firedobling av realinntekten samlet sett. Økt inntektsgap mellom kapitaleiere og lønnstakere. Større lønnsforskjeller mellom utdannet og ufaglært arbeidskraft. Dette er bare noen av konsekvensene for Norge som følge av innfasingen av Kina og India i verdensøkonomien, viser rapporter utarbeidet av Kjetil Bjorvatn, Linda Orvedal, Victor D. Norman og Stig Tenold ved NHH.
- Mange ledere inkluderer ansatte i for stor grad når de skal gjennomføre endringer i organisasjonen, mener Christine Meyer og Inger Stensaker. Da blir det lett til at endringene tar altfor mye tid og tar fokuset bort fra daglig drift, mener de to endringsforskerne ved NHH. - Dersom man gjennomfører mange endringer i organisasjonene, trenger man ikke ta absolutt alle med, men selektivt inkludere ledere og medarbeidere, sier Meyer. - Problemet er man i dag blir oppfattet som å komme fra steinalderen hvis en ikke legger stor vekt på involvering, supplerer Stensaker.
- Festspillene i Bergen har helt siden starten i 1953 vært Norges største og viktigste festival. Men det er ingen selvfølge at det vil fortsette å være slik, skriver festspilldirektør Per Boye Hansen.
- - Fiaskoen ligger i at i jaget etter resultater glemmer man å utvikle egne spillere, sier SNF-forsker Stig-Erik Jacobsen. I løpet av de siste sesongene har antallet utenlandske spillere i norsk toppfotball økt drastisk. Økt import av spillere bekymrer mange, også i NHH-miljøet.
- Den demokratiske og lavprofilerte norske lederstilen kan skape utfordringer når norsk bedriftskultur møter utenlandsk, hevder Atle Jordahl og Michelle Farooqui ved AFF.
- Professor Odd Nordhaug debuterte skjønnlitterært i år med romanen Kandinskys sorte Oval under forfatternavnet O.N.Alfsen.
Møte med nobelprisvinner Carlo Rubbia
Silhuetten og styreleder i EnergiForum, Einar Hope, møtte den tidligere generaldirektøren i Cern. Rubbia (bildet) har utviklet et moderne thorium kjernekraftverk som han mener Europa bør satse på. I intervjuet sier han at Norge må ta et større ansvar for den globale energikrisen han mener vil komme.
- Vi hører hva som er i ferd med å skje, men vi gjør ikke noe. Om noen tiår vil det være 10 milliarder mennesker uten tilgang på nok energi. Det blir et mareritt, sier han til Silhuetten.
Einar Hope deler ikke Rubbias dystre fremtidsvisjoner, men mener Norge likevel bør bygge en thoriumreaktor på eksperimentell basis for å teste ut teknologien.
Henter mer penger ut av oljen
Ytterst i havgapet nord i Hordaland arbeider sju forskere fra NHH med å optimere forsyningskjeden rundt og produksjonen ved Norges største oljeraffineri, Mongstad. Forskergruppen, med professor Mikael Rönnqvist utvikler en optimeringsplattform som skal gi resultater med høyere kvalitet og muligheter for mer detaljert og fleksibel planlegging.
Gruppen har satt seg som mål å oppnå en innsparingseffekt på et par prosent. For raffineriet som har en omsetning på 3, 251 milliarder kroner (2004) vil det gi en betydelig gevinst målt i kroner og øre.
|
|
|