Skatt i sikte

Et nytt Silhuetten er i omløp. 32 sider med intervjuer, fagartikler og nyheter om skatt, aktuell forskning, NHH-kandidater og NHH-miljøet er nå på vei til posthyllene.

17.10.2005 - Stig Nøra


Skatt er temaet for denne utgaven av Silhuetten. Professor emeritus Terje Hansen kritiserer et grunnleggende urettferdig og uforståelig skattesystem.

Skattesystemet gagner de ressurssterke, mener Hansen.

- Det er de som har tilgang til skattejuridisk rådgivning som tjener på et innviklet system, sier han, og mener landet trenger en skatteombudsmann som folk kan snakke med om sine skatteproblemer.

Radbrekker formuesskatten
I en artikkel om formuesbeskatningen radbrekker førsteamanuensis Knut Boye et regelverk som både er urettferdig og urimelig.

- Formusesskatten bør avskaffes, det er konklusjonen til Boye som peker på at 40 prosent av formuesskatten betales av pensjonister, deriblant minstepensjonister.

Artikkelen har allerede lagt grunnlaget for et innslag på Forbrukerinspektørene (FBI) sist onsdag. Dagen etter ble det arrangert et nettmøte med Boye hvor folk kunne stille spørsmål om formuesskatten.

Norge mot strømmen
Silhuetten retter også blikket mot verden. I en global økonomi blir det stadig vanskeligere for land å sette skattenivå utelukkende basert på interne forhold og målsettinger.

På tross av dette velger Norge fremdeles andre skatteløsninger enn sine handelspartnere. Professor Guttorm Schjelderup slår fast at Norge går mot strømmen, også i skattepolitikken.

Myter og fakta om skatt
I tillegg har vi invitert Attac og Civita til å komme med sine synspunkter på skattepolitikken. Er skatt sivilisasjonens kostnad eller et hinder for vekst og velstand?

Reiulf Steen, nestleder i Attac, skriver om mytene om det høye skattenivået i Norge, mens Dag Ekelberg i Tankesmien Civita skriver om skattekonkurranse som kan gi lavere skatt og gjøre Europa bedre rustet til å nå målene om økonomisk vekst.

I bladet finner du også flere portrettintervjuer. Ett med en nøkkelperson i norsk økonomisk politikk, ett annet med en nøkkelperson gjennom flere år på NHH.

Ellers er bladet spekket med nyheter om forskning, alumni og annet i NHH-miljøet. De faste spaltene er også på plass.

God lesing!

Et nytt Silhuetten er på vei til posthyllene.

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive