- Splitt og hersk i skattepolitikken

Bondevikregjeringens forslag til skattelettelser gir hodebry for Stoltenberg som har lovet å føre skatten tilbake til 2004-nivå.
- Budsjettforslaget legger opp til splitt og hersk i skattepolitikken, sa professor Guttorm Schjelderup under gårsdagens Statsbudsjettseminar i Oslo.

20.10.2005 - Kristin Risvand Mo


- Et eksempel er endringene i toppskatten som medfører skattelette for 36 000 potensielle arbeiderpartivelgere med inntekt under 400 000, sa Schjelderup.

Foran en fullstappet sal med finansfolk og presse på Hotell Bristol presenterte han, sammen med kollega Øystein Thøgersen og Karen Helene Ulltveit-Moe sine vurderinger av statsbudsjettet i lys av de rødgrønnes Soria Moria-løfter. Rektor Jan I. Haaland ledet seminaret.

Dersom Stoltenberg-regjeringen skal tilbake til skattenivået som i 2004 innebærer det en skatteskjerpelse i personbeskatningen på over 10 mrd relativt sett i forhold til budsjettforslaget for 2006.
- Netto skattelettelser i 2005 var ca 3.3 mrd, og skal denne skatteletten strammes inn gjennom økt inntektsbeskatning vil det totalt innebære en skatteskjerpelse i forhold 2006-budsjettet på 13.3 mrd, sa Schjelderup.

Utbytteskatt på 38 prosent
- Det fins to måter å løse dette på. Enten ved å øke satsen på utbytteskatten eller ved å endre bedriftsbeskatningen ved å innføre en dobbeltbeskatning av kapitalinntekt.

Alternativ to bryter med skattereformen og urealistisk. Dermed seiler økt utbytteskatt som det beste alternativet. En økning fra 28 til 38 prosent er sannsynlig, mener Schjelderup.

Nestemann ut var Øystein Thøgersen. Han tok for seg mer strukturelle trekk og argumenterte for at finanspolitikken har stor betydning for den økonomiske veksten. Han gav et spark til mediene som i valgkampdekningen fokuserte på at politikken har liten innvirkning på økonomien. Dette er feil.

- Det er plassering av realkapital, arbeidsstyrke og produktivitet som bestemmer veksten på lang sikt. Det kan umulig være slik at ikke politikken influerer på disse forholdene, sa Thøgersen.

Omstillingsdyktig økonomi
Karen Helene Ulltveit- Moe kommenterte utfordringene de rødgrønne står overfor i næringspolitikken og anbefalte at den nye regjeringen heller bruker penger på å støtte omstillinger i industrien enn på å redde arbeidsplasser som ikke er liv laga.

Hun pekte på at Norge har en meget omstillingsdyktig økonomi, noe dagens levestandard er et tegn på.

- Levestandarden er seksdoblet siden 1906, parallelt som vi har vært gjennom en dramatisk strukturomstiling.

Den tidligere NHH forskeren pekte også på den manglende debatten rundt næringspolitikken.

- Den største utfordringen for næringspolitikken er den manglende interessen blant folk flest. Den berører kun 30 prosent av Norges befolkning, noe som gjenspeiles i at bare 29 av 169 stortingsrepresentanter har bakgrunn fra privat sektor, avsluttet hun.

Budsjettbalansen opprettholdes
Dermed var det naturlig å gi ordet videre til politikerne. Aps Tore Nordtun, som nå blir partiets energipolitiske talsmann, gjentok at regjeringen vil overholde budsjettbalansen, men antydet at det ville komme endringer i skattepolitikken for å sikre miljømessig atferd, som han kalte det.

Høyres nestleder Jan Tore Sanner benyttet anledningen til å tilbakevise at Schjelderup påstand om at Bondevikregjeringens budsjett binder opp de rødgrønne i konservativ retning.

Før rektor Jan I. Haaland overlot arenaen til fagfolk og presse rakk de fremmøtte også å bli introdusert for Ulf Leirstein, Siv Jensens arvtaker som finanspolitisk talsmann i FrP.

Mer fra Statsbudsjettseminaret i media:

Symbolskatter Dagens Næringsliv - leder
Utbytteskatten kan bli 38 prosent (dn.no)
Snubletråder for Stoltenberg (ntb/dn.no)
Lover å ikke bruke mere penger (dn.no)

Bergens Tidende: - Har lagt ut snubletråder for Stoltenberg


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive