- Må ta vare på mangfoldet i arbeidslivet

- Norske bedrifter og offentlig virksomheter vil i årene framover bli nødt til å legge større vekt på ledelse av variasjon og mangfold, sa Odd Nordhaug under en konferanse om forskningsprogrammet Arbeidsliv i går.

10.11.2005 - Forskningsrådet


- Inkluderingsledelse (IKL) er utbredt i USA og mange europeiske land og dette bør være grunnlaget for å fremme idealet om et mer inkluderende arbeidsliv også i Norge, sa Odd Nordhaug, professor ved Institutt for strategi og ledelse ved NHH.

Under temaet "Inkludering - mellom samfunnsansvar og effektivitet" var over 200 forskere og brukere samlet for å oppsummere resultater fra forskningsprogrammet Arbeidsliv.

Sterk advarsel fra OECD
- OECD kom for to år siden i sitt "Employment Outlook" med en kraftig advarsel til medlemslandene, sa professor Odd Nordhaug.

- Organisasjonen pekte på at landene og bedriftene må ta et krafttak når det gjelder å rekruttere og holde på eldre, lavt kvalifiserte, kvinner og personer med nedsatt funksjonsevne. Hvis ikke kan arbeidskraftsituasjonen bli prekær og true den økonomiske utviklingen.

Nordhaug viste til at OECD estimerte at den årlige veksten i arbeidsstyrken i medlemslandene vil synke fra et årlig gjennomsnitt på 1,3 prosent gjennom de siste 30 årene til 0,3 prosent over de kommende 30 årene.

Kan true levestandarden
I noen land vil arbeidsstyrken bli redusert. Fortsetter utviklingen, vil andelen av eldre i forhold til den totale arbeidsstyrken stige kraftig, noe som vil innebære et voldsomt press på pensjonsordninger, og som vil kunne true levestandarden.

OECD pekte på at en rekke andre virkemidler må tas i bruk, i tillegg til tiltak for å gjøre det lønnsomt å jobbe. Det handler om barnepassordninger, økt fleksibilitet for personer med familie- og omsorgsforpliktelser, økt muligheter for deltidsjobber for folk med nedsatt funksjonsevne, og bedre tilrettelegging av arbeidet for eldre arbeidstakere.

Svakstilte grupper
Nordhaug understreket at det er avgjørende å kunne ta vare på og inkludere det økende mangfoldet for å kunne opprettholde en stor nok arbeidsstyrke:

- Nyere forskning har indikert at norske virksomheter gjør lite, sammenlignet med andre vesteuropeiske land, for å rekruttere arbeidstakere fra spesielle og svakstilte grupper, som langtidsledige, funksjonshemmede, personer med annen etnisk bakgrunn enn norsk, og ungdom har droppet ut av skolen, sa han.

Økende innslag av "kalkulativ" ledelse
Begrepet kalkulativ ledelse dreier seg om hvorvidt og i hvilken grad arbeidsgivere gjennomfører økonomiske analyser av bruken av menneskelig kapital og belønner på basis av individuelle prestasjoner. Med kommunikativ ledelse kommuniserer bedriftsledelsen visjoner, strategier og verdier til ulike lag i organisasjonen.

- Komparative analyser har vist at de skandinaviske lands bedrifter skårer lavt på kalkulativ ledelse og høyt på kommunikativ ledelse, sa Nordhaug.

- Britiske virksomheter ligger høyt på begge dimensjonene, tyske bedrifter skårer lavt på begge, mens franske og spanske bedrifter skårer høyt på kalkulativ ledelse og lavt på kommunikativ.

- Men vi har en del indikasjoner på at innslaget av kalkulativ ledelse er stigende i skandinavisk arbeidsliv. Det gjelder blant annet bruken av individuelle prestasjonsbelønninger.

- Min tese er at det vil være en negativ sammenheng mellom utvikling av kalkulativ ledelse og inkludering i arbeidslivet. Jo mer man "regner" på de menneskelige ressursene, desto mer kynisk vil man være med hensyn til å kvitte seg med arbeidskraft som ikke er høyproduktiv.

"Rovdriftssoner" og "omsorgssoner" i arbeidslivet
Det er ikke gitt at inkluderingsledelse er mest regningssvarende fra et bedriftsøkonomisk synspunkt.

- Kanskje har vi et mønster der enkelte bransjer, for eksempel konsulentbransjen, utgjør "rovdriftssoner" og andre er "omsorgssoner", sa Nordhaug.

Han viste blant annet til virksomheter som kynisk utnytter det "sultne" i arbeidsmarkedet over kort tid.

Inkluderingsledelse
- Det interessante er at begge deler, under gitte forhold, kan være bedriftsøkonomisk rasjonelle løsninger, blant annet avhengig av hvilken tilgang man har på kompetanse gjennom eksterne arbeidsmarkeder. Det er imidlertid mye som tyder på at der hvor innovasjon og kreativitet er avgjørende for graden av suksess, vil rovdriftsmodellen ofte mislykkes.

Bedriftenes markeder blir også stadig mer heterogene, og individuelle løsninger erstatter "skreddersøm".

- I dette bildet gir intern mangfold konkurransefordeler i forhold til å kommunisere med og tilpasse produkter til et stort mangfold av kunder både innenlands og internasjonalt, sa Nordhaug. Blant annet på denne bakgrunnen argumenterte han sterkt for innføring av inkluderingsledelse (IKL) eller såkalt "diversity management".

Kilde: Norsk forskningsråd




Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive