Disputas: Lederlegitimitet
Kristijane Cook Bulukin disputerer for doktorgraden fredag 1. april med avhandlingen "Lederlegitimitet - en eksplorativ studie".
31.03.2005 - Stig Nøra
Hva er grunnlaget for autoritet i formelle organisasjoner? I de fleste sammenhenger tar en utgangspunkt i at lederens autoritet følger av den formelle posisjonen. Avhandlingen drøfter legitimitet som lederen kan oppnå utover den som følger av posisjonen.
Lederlegitimitet betyr i denne sammenhengen at lederens makt er akseptert og anerkjent av medarbeiderne. Utgangspunktet er at medarbeidernes reaksjoner på lederens måte å lede på gjenspeiler forskjeller i lederens legitimitet.
Flere forhold kan bidra til lederlegitimitet: Lederens personlige egenskaper og karisma kan bidra til lederlegitimitet. Lederens fagkompetanse og anvendelsen av belønningssystemer kan også underbygge lederlegitimitet.
I avhandlingen utforskes det om regler og lederens bruk av regler påvirker medarbeideres reaksjoner og dermed virker på lederens legitimitet. Fire substansielle regelområder studeres: medvirkningsregler, etiske regler, overordnede lover, regler og avtaler samt helse-, miljø- og sikkerhetsregler.
Data er hentet inn gjennom en spørreundersøkelse blant medarbeidere ved Rikshospitalet Universitetsklinikk og Haukeland Universitetssykehus. Hovedanalysen undersøker i hvilken grad medarbeiderreksjoner skiller seg fra hverandre i lys av regler og lederens bruk av dem.
Hovedfunnene er for det første at både eksistensen og bruk av regler ser ut til å være viktig for lederlegitimiteten. For det andre viser avhandlingen at regler skaper positiv oppslutning om lederens utøvelse av ledelse, spesielt dersom medarbeidere selv opplever å bidra til målene. Lederlegitimitet i lys av regler er altså et flerdimensjonalt fenomen. Det er generert hypoteser om funnene.
Hovedveileder har vært Tom Colbjørnsen ved Norges Handelshøyskole.
Kristijane Cook Bulukin er utdannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo. Hun har jobbet som avdelingsleder i Hygea A/S og Vital AS, og vært leder av området for ledelse i sykehus ved Sintef Unimed. Hun jobber i dag på SNF ved Norges Handelshøyskole.
Kristijane Cook Bulukin disputerer for doktorgraden fredag 1. april.
Foto: Stig Nøra
|